Mans e-lasītājs Pocketbook Basic New

Manam elektronisko grāmatu plauktam plešoties plašumā, ziemas sākumā tomēr nolēmu iegādāt elektronisko grāmatu lasītāju ar e-ink ekrānu. Kamēr meklēju piemērotāko modeli, tika paziņoti kāda pētījuma rezultāti – neesot starpība vai lasi uz e-ink ekrāna vai labas kvalitātes planšetes/telefona ekrāna ar apgaismojumu. Tagad, pēc vismaz 20 grāmatām izlasītām uz e-lasītāja, varu teikt, ka starpība varbūt medicīniskā ziņā nav liela, tomēr ir sajūta, ka acis nogurst mazāk. To varētu skaidrot ar:

  • nav papildus piepūle acīm no telpas apgaismojuma radītā atspīduma uz ekrāna (kaut minimāls, telefona ekrānam tas tomēr ir).
  • lielāks ekrāns, var ērti lasīt izvēloties arī lielāku fontu.
  • ekrāns ļoti atgādina drukātas grāmatas lapu, ērtāk uztvert tekstu kopumā pārskrienot tam ar acīm pa diagonāli.

Trīs sīkumi, ko zaudēju, lasot ar e-lasītāju:

  • biju ļoti pieradusi pie ērtās Cool Reader programmas, grāmatu katalogs tur bija vieglāk pārskatāms. Tagad man jāpiedomā, kādās mapēs likt grāmatas lasītājā, lai vienkāršāk atrast.
  • nav krāsaini grāmatu vāki (man nav grāmatu vāku fetišs, tomēr reizēm gribas papriecēt acis).
  • nav tik ērti lasīt tumsā. Nopirku lampiņu, bet tā tomēr nav tik gaiša kā ekrāns ar apgaismojumu.

Bet tie tiešām ir tikai sīkumi, jo visādi citādi lasīt ar e-lasītāju ir kaifs.

Tagad atpakaļ pie paša e-lasītāja. Iespējas patiesībā ir diezgan plašas, tāpēc noformulēju sev prasības un vajadzības:

  • nevajag wi-fi, audio un video atbalstu – tam man ir dators un telefons
  • nevajag visādas papildus ekstras – ekrāna apgaismojumu, spēlītes, klaviatūru, touch screen utt.
  • iespēja izmantot dažādus failu formātus: mobi, epub, fb2 u.c.
  • viegls un ne pārāk liels izmērā
  • klientu atbalsts, ja būtu nepieciešams
  • iespēja paplašināt ierīces atmiņu (ja nu uznāk vēlme nēsāt līdzi visu savu bibliotēku….)
  • saprātīga cena, 100 Ls jau man šķita par daudz.

Tātad man būtībā vajag vieglu un vienkāršu drukātās grāmatas aizstājēju ar dažām iespējām: meklēt katalogā, ielikt grāmatzīmi, mainīt fontu lielumu un bez piepūles pārškirt lpp.

Nopietni apdomāju trīs ražotājus/brendus: Amazon Kindle, Sony un Pocketbook. Kāpēc neizvēlējos Kindle? Tāpēc, ka man reizēm patīk peldēt pret straumi un mani kaitina viņu spītīgā turēšanās pie viena formāta (lai gan tas ir saprotami). Vienu brīdi nopietni apsvēru Sony PRS -T1 un T2. Biju lasījusi ļoti atzinīgas lietotāju atsauksmes, tomēr pie mums ir zināmas problēmas ar Sony ražotās tehnikas servisu un arī cena bija jau virs plānotā budžeta. Beigās paliku pie Pocketbook Basic New 613. Ja pareizi atceros, Pocketbook lasītājus ražo ukraiņi sadarbībā ar vienu no Āzijas draudzīgajām valstīm. Kas patīkami – viņiem ir mājas lapa latviešu valodā, tur pieejami jaunākie programmatūras atjauninājumi un Rīgā ir normāli strādājošs servisa centrs.

Teikt, ka es biju ļoti priecīga, kad beidzot tiku pie sava pirmā e-lasītāja, būtu ļoti maigi teikts. Es biju ekstāzē par lasīšanas vieglumu un ērtumu. 6″ ekrāns, kas izskatās kā normāla baltuma lapa, gandrīz nejūtamie 180 g, vienkārši saprotama izvēlne, ar datoru sadraudzējās bez jebkādām problēmām, ar Calibre arī. Neiedziļināšos parametros, tos var izpētīt klikšķinot uz augstāk minētā lasītāja nosaukuma, vai arī šeit. Labāk pastāstīšu nianses, kas varētu būt svarīgas, bet par kurām oficiālajos aprakstos neraksta:

  • lappušu pāršķiršanas/izvēlnes taustiņiem ir neliels klikšķis, tomēr tie ir pietiekoši klusi un netraucē, ja vien nesāk aktīvi spaidīt apaļo izvēlnes/OK pogu, jo tā ir stingrāka. No otras puses – apaļais kursors lieti noder ievadot grāmatas nosaukumu meklētājā.
  • ierīces ieslēgšanas/ izslēgšanas taustiņš nekādi neizceļas no sāna malas, kas padara pogas nospiešanu ērtāku tad, ja ir pirkstam ir nags, bet principā vienkārši jāpiešaujās un nav tā, ka vajadzētu bieži slēgt iekšā un ārā. Var noregulēt laiku pēc kura ierīce pati izslēdzas, ja ar to nedarbojas. Man ir noregulēts uz 20 minūtēm.
  • tīri teorētiski var rakstīt piezīmes, bet es šo funkciju neizmantoju, pieļauju arī, ka nav diez ko ērti
  • ekrānu iespējams sagriezt, lai lasītu arī landscape režīmā.
  • iebūvētas trīs vārdnīcas: Webster`s 1913 Dictionary, Eng-German un Eng-Rus vārdnīca; pāris reizes esmu izmantojusi, strādā bez problēmām
  • lasot apakšā rāda izlasīto/kopējo lpp skaitu, teiksim 15/210. Kopējais grāmatas lpp skaits +/- sakrīt ar drukātās grāmatas lpp skaitu.
  • ja grāmata ir puslasīta, katalogā pie nosaukuma ir izlasīto % skaits; ja grāmata izlasīta, tā katalogā tiek atzīmēta ar ķeksīti
  • ieliktās grāmatzīmes viegli atrodamas atverot grāmatu un izvēlnē izvēloties satura sadaļu.
  • pārškirto lapu notīrīšanai ir vairāki varianti – nekad, vienmēr, katras 3 lapas, katras 5 lapas, katras 10 lapas. Es izvēlējos “vienmēr”. Ekrāns vienmēr tīrs un lappuses pāršķiršanas ātrumu tas neietekmē. Manuprāt lappuses pārškiras tikpat ātri kā pārškirot parasto papīru.
  • baterijas uzlāde ir ap 4 stundām (vismaz man tā šķiet), ceru, ka jaunākajā programmatūras versijā būs arī paziņojums, kad baterija pilnībā uzlādējusies. To varēšu pārbaudīt apmēram pēc mēneša, jo apmēram tik ilgu laiku vajag, lai pie mana lasīšanas tempa bateriju izlādētu.
  • ir savs grāmatu veikals ar tīri patīkamām cenām. Neesmu gan vēl izmantojusi, tāpēc nevaru komentēt. Lasītājs nav piesaistīts veikalam, tā ka tas ir tikai tāds brīvprātīgs bonuss.

Te dažas bildes, lai parādītu, kas “lācītim vēderā”. Attēlu švakajā kvalitātē vainojamas manas līkās rokas bildējot vājā apgaismojumā ar telefona kameru. Atvainojos! Ar paša lasītāja ekrāna asumu tam NAV nekāda sakara. Lasītāja attēla un teksta kvalitāte ir ļoti laba. Ar peli uzbraucot uz bildes būs mazs paskaidrojošs teksts, uzklikšķinot uz bildes, to var atvērt lielāku.

Pocketbook iepakojumā Pocketbook izvelne Pocketbook katalogs

Pocketbook grāmata Pocketbook grāmatas izvēlne Pocketbook grāmatas lapa

Vispār lasītāja interfeiss pieejams daudzās valodās, arī latviešu, bet es esmu copī – paste (bez jokiem, man reiz bija skolotājs, kas šādi runāja) paaudze un datorterminu latviskojumi man vienkārši nav saprotami.

Man sākotnēji bija šādas tādas problēmas ar ierīces nestabilo darbību – mēdza uzkārties, liekot grāmatzīmi izmest paziņojumu par faila bojājumu, nekorekti attēlot baterijas izlādi. Sazinājos ar internetveikalu, no kura lasītāju iegādājos. Reakcija bija zibenīga un jūtos par to pateicīga. Ražotājs zinot par problēmām programmatūrā un tās risinot. Padomi, kas man lieti noderēja:

  1. pirmo reizi izlādēt lasītāja bateriju līdz galam un tad uzlādēt vismaz 12 stundas, lai baterija “ieskrietos”. 
  2. atjaunot programmatūru, uzliekot jaunāko versiju no oficiālās mājas lapas.

Pirmais padoms lielā mērā mazināja uzkāršanās problēmu. Vakar beidzot saņēmos un uzliku atjauninājumu. Tas izrādījās ļoti vienkārši, tikai jāseko pamācībai. Divas dienas lasot, viss strādā lieliski, pazuduši kļūdainie paziņojumi. Ja tomēr radīsies problēmas, papildināšu rakstu. 

Kopumā esmu apmierināta, lai gan man nav ar ko salīdzināt. Ja atjauninājums būs atrisinājis iepriekš minētās problēmas, būšu pavisam apmierināta ar savu lasītāju. Gribēju pagaidīt vēl vismaz mēnesi, pirms publicēt rakstu, bet solīju jau sen un zinu, ka daži ar nepacietību gaida šo atsaukmi. Ja ir kādi jautājumi, centīšos atbildēt.

[papildināts 03.07.2013.]

Pēc programmatūras atjaunināšanas nekādu problēmu vairs nav. Strādā bez aizķeršanās pat tad, kad baterija gandrīz tukša. Esmu ļoti apmierināta.

Beidzot pamēģināju ielikt grāmatas aizsargātas ar Adobe DRM. Ar programmu savienojās normāli, grāmatas ieliku, atvērt un lasīt var.

Attiecībā uz PDF dokumentiem jāsaka, ka tie laikam ir neparocīgi lasīšanai jebkurā ierīcē. Ieliku vienu un izmēģināju. Lasīt var. Jāpaspēlējas ar burtu lielumu un dokumenta izskatu (piedāvā izmainīt apmaļu lielumu, sadalīt tekstu kolonnās, mainīt platumu, pārpludināt tekstu). Manam konkrētajam dokumentam pietika ar malu pieregulēšanu un var lasīt gandrīz kā epub. Pieļauju, ka lasīšanas ērtums atkarīgs no konkrēta dokumenta un katra paša sajūtām/vēlmēm.

17 domas par “Mans e-lasītājs Pocketbook Basic New

  1. Man nevajag ekrāna apgaismojumu, speciāli izvēlējos modeli bez tā. Rēķinājos ar to, ka tumsā neko neredzēšu 😀 Tas mīnuss vairāk attiecināms uz lampiņu. Savukārt Cool Reader ir tikai mana kaprīze un ja dikti parakātos pa forumiem, varbūt atklātos, ka es to patiesībā varu uz lasītāja uzlikt. Ja kāds vēlas Kindle Paperwhite, lūdzu, ejiet un pērciet. Nepavisam nav slikts lasītājs.

    Patīk

  2. Tā pogu klikšķēšana ir vien tāda neliela e-lasītāju problēma, kas īsti netraucē, ja vien negrasies rakstīt garas piezīmes uz “lapu malām.” Tik skatoties uz bildēm, rodas jautājums – turot ierīci rokās, cik viegli ir pārslēgt lapas? Kindle pogas ir sānos, kas lieti noder, ja ierīce smuki sēž rokās. Pocketbook gadījumā nesanāk nedaudz pastrādāt ar īkšķiem?

    Patīk

  3. Paldies par rakstu…
    Es jau kādu laiku apsveru iespēju par e-lasītāju… un ir daži jautājumi…
    Vai latviski arī grāmatas var lasīt uz šī Pocketbook? Vai latviešu burti attēlojas pareizi? Vai var caur datoru (izmantojot piem. calibre) uzlikt uz e-lasītāja jebkuru grāmatu (piem., pārveidotu no pdf)?
    Vai Latvijā vispār var nopirkt e-grāmatas latviešu valodā un tad uzlikt uz e-lasītāja? Esmu kaut kur lasījis, ka 1. nopirkt jau ir sarežģīti, 2. ir vēl jāmocās ar ielādēšanu e-lasītājā.

    Patīk

    • Jau jutu, ka kaut ko svarīgu esmu aizmirsusi uzrakstīt. Paldies par jautājumiem. Jā, latviski var lasīt, burti attēlojas pareizi (ja vien nav kāds ar galīgi līkām rokām grāmatas failu taisījis). Jā, uzlikt var jebkuru grāmatu (skati ierīces aprakstā oficiālajā mājaslapā atbalstītos formātus). Ar Calibre sadarbojas bez problēmām, bet var arī pa tiešo atvērt lasītāju līdzīgi kā atver flešku un iekopēt.
      Esmu pirkusi tikai vienreiz no Zvaigzne ABC elektronisko grāmatu tirgotavas. Tur ir Adobe DRM aizsardzība. Izlasīju pamācību, nopirkt nebija problēmu, datorā dabūt arī ne, Arī telefonā ieliku pēc neliela knifa atrašanas. Par to rakstīju https://gramatas.wordpress.com/2012/09/01/augusta-pieturzimes-un-septembra-plans/ Diemžēl nevaru izmēģināt kā Adobe DRM strādā uz Pocketbook, jo drīz pēc tās grāmatas izlasīšanas es biju tik “ļauna” un noņēmu DRM… Likuma sargi var nesatraukties, tas bija tikai ziņkārības nolūkos, ne piratizēšanai 🙂 Negribu apsolīt, bet varbūt nopirkšu kādu grāmatu ar DRM zinātniskā nolūkā un pamēģināšu ielikt e-lasītājā. Uzrakstīšu, kas sanāca vai nesanāca.

      Patīk

  4. Paldies! Es noteikti biju viena no nepacietīgākajām gaidītājām. 🙂

    Vēlētos aicināt arī citus e-lasītāju lietotājus īsi dalīties savā pieredzē!

    Patīk

  5. Atbalsojums: Mani e-lasītāja iegādes piedzīvojumi | Grāmatzīmes

  6. Atbalsojums: 2013. gads grāmatās | GreenEyedNeverTellsBlog

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.