Ko es daru, kad nelasu

Krimuldas muižas pārvaldnieka ēka. Foto mans.

Te mēdzu diezgan stingri pieturēties pie grāmatām vai vismaz literārām tēmām un par citām lietām nerakstīt, bet nav jau tā, ka es brīvajā laikā tikai sēžu un lasu un neko citu nedaru. Pēdējā laikā pat tās citas lietas sanāk darīt vairāk un tāpēc te ieraksti top retāk. Ar laiku esmu sapratusi, ka visam jābūt līdzsvarā, nedrīkst krist galējībās.

Kopš esmu metusies uz braukšanu ar riteni un trenažieru zāles apmeklēšanu, līdzsvars dzīvē ir krietni uzlabojies. Vēl ir garumgaras pastaigas gar Gauju, braucieni uz jūru un kur nu vēl iegribas. Ejot var mierīgi vērot apkārtni, izgaršot tikko pļautas zāles smaržu, vērot kokus, puķes, apkārtni, vecas mājas, ieraudzīt melnu tauriņu ar tievu sarkanu strīpiņu gar spārnu malām. Ar riteni braucot pamani mazāk, ar mašīnu braucot redzi pavisam maz.

Šad tad parosos virtuvē ārpus ikdienišķo vakariņu gatavošanas pienākumiem. Ņemot vērā to, ka man ir pilna māja ar receptēm, tad rosīties vajadzētu biežāk. Ēst gatavošanā ir kaut kas meditatīvs. Beidzot nopirku mafinu formiņas. Iemācījos cept gardus banānu un rabarberu mafinus. Plānā ir pamēģināt kādu sāļo variantu. Kas to būtu domājis, ka tas ir tik viegli!

Šķiet jau rakstīju, ka Letterboxd parādīšanās manā dzīvē ir pamatīgi ietekmējusi filmu skatīšanos: no 40 filmām pagājušā gadā uz jau 43 filmām šogad. Skatāmo filmu sarakstā vēl 63 (!) filmas. Pati brīnos. No pēdējos mēnešos skatītam, atmiņā palikušas: “The Imposter” (lieliska dokumentālā filma par identitātes zagli), “Zero Dark Thirty” (komentārus neprasa), “Sightseers” (pilnīgi traka britu melnā krimināldrāma/komēdija), “Iron Man 3” (arī komentārus neprasa) un “All That Matters is Past” (kaut kas Norvēģijas gaisā ir tāds, kas velk uz vardarbību….). Par seriāliem gan tā neinteresējos, vismaz ne vasarā, tomēr tagad ir viens, kuram ar nepacietību gaidu katru jaunu sēriju – „Defiance”. Man mīļā zinātniskā fantastika, interesanti tēli, dažādas rases, katra sērija kā atsevišķs notikums, intrigas. Mana favorīte ir Deitraka (Datak Tarr) sieva Stahma.

Mūzika pārsvarā kalpo kā fons. Reizēm paniekojos ar Spotify , bet neesmu pat vēl tā kārtīgi noklausījusies jaunākos „Hurts” un „Instrumenti” albumus. Tāda apzināta mūzikas klausīšanās vairāk domāta ziemas vakariem. Braucienos mana šīs vasaras mūzika viennozīmīgi ir „The Baseballs”. Tāds pozitīvisma lādiņš. Bez blogiem varbūt nebūtu uzzinājusi par tādas grupas eksistenci. Tagad jau vispār bez austiņām ar autobusu nekur braukt nevar, jo šoferiem skan tikai LR 2 un tas nav priekš manis.

 

Bet nevar taču te visu ko sarakstīt un par grāmatām neparunāt. Maijā šķita, ka vispār nepaspēju neko izlasīt, tomēr vakar pabeidzu traki labo S. Oksanenas „Staļina govis”, kas kļuva par 40. no 80 šogad izlasāmajām grāmatām. Tātad puse no mērķa jau sasniegta. Pamazām pildu gada sākumā nospraustos apakšmērķus, bet konkrētus mēneša mērķus atmetu. Vasarai piederas liderīgāks dzīvesveids. Bookworm Bitches sezonālie izaicinājumi gan paliek, tie man dikti patīk. Vēl domāju rudens sākumā piedalīties R.I.P. (R.eaders I.mbibing P.eril) akcijā. Pat jau izdomāju divas lasāmās grāmatas: „We have always lived in castle” un Asmo dāvināto „Кладбищенские истории”.

Jūnijā sākās Coursera kurss par cilvēku attiecībām literārajos darbos. Šoreiz gan izlēmu aktīvi nepiedalīties, jo obligātās literatūras saraksts mani galīgi neiedvesmoja. Bez tam, ir taču vasara un man negribas vasaras vakarus pavadīt pie datora mēģinot sakarīgi izteikties 1000 vārdos angliski. Noskatīšos lekcijas un ar interesantāko varbūt padalīšos šeit, tāpat kā to darīju ar fantastikas un fantāzijas kursu.

Lustīgu, bet apdomīgu līgošanu, mīļie!

10 domas par “Ko es daru, kad nelasu

  1. Lai Tev šovasar veicas arī ar citām lietām bez grāmatu lasīšanas. 🙂
    Manā filmu sarakstā ir palikušas vēl vismaz kādas 500, kuras noteikti vajadzētu redzēt. Bet ar Letterboxd parādīšanos to patiešām vairs nepaliek mazāk.

    Patīk

    • Paldies 🙂 Sākums ir veiksmīgs, domāju tādā pašā garā turpināt, ja vien pēkšņi visa vasara nebūs lietaina, kad gribas tikai ieritināties zem pleda ar grāmatu rokā.

      Letterboxd visu laiku uzpeld filmas, par kurām citi izteikušies tik labi, ka man arī gribas noskatīties. Tieši šī te dalīšanās ar vērtējumu, komentāri ir tas labākais, kas tai servisā ir.

      Patīk

  2. Es jau cerēju, ka tā ir Tava mājiņa. Bet tādā gadījumā es teiktu, ka tā puķu kaste nekādi neiederas pie zedeņu žoga. (Lai gan galvenais jau, lai pašiem prieks.)
    Džeksones lasīšanā es Tev noteikti varētu piebiedroties.

    Patīk

    • Nē, es laikam tādu mājiņu negribētu. Man vajag lielākus logus, vairāk gaismas. Puķu kaste pieder kolorītam vietējam veikalam/kafejnīcai, kur var dabūt griķu alu un traki garšīgus visparastākos štovētos Dimdiņkāpostus ar mednieku desiņām.
      Piedalīsies R.I.P.? Neatceros, no Tevis vai no Doronikes pagājušā gadā uzzināju par šito lietu.

      Patīk

      • R.I.P. es pieminēju gan, bet vairs neatceros, vai kaut ko arī izlasīju. Ā, droši vien kādu krimiķi.
        Manā mazpilsētā visa zāle, tur, kur agrāk auga madaras, āboliņš tāds un šitāds, magones, pēterpogas, sveķenes un citas jāņuzāles, ir tā noskrāpēta līdz ar zemi, ka tauriņiem un visādiem kāpuriem vairs laikam nav nekā ēdama, ežus arī sen te neesmu redzējusi (šiem ar vairs nav ne ko ēst, ne kur dzīvot), un pļavu, gar kuru acis pamielot, vieglāk atrast Rīgā. Gaidu, kad pie mums no vecās Eiropas atnāks apjēga vai mode visu nenopļaut līdz ar zemi, bet ļaut izziedēt.

        Patīk

        • Jā, tā trakā vēlme pļaut tūlīt un tagad, nevis pagaidīt dažas dienas un izbaudīt skaistumu ir sāpinoša. Reizēm zālājos tik skaisti zied mārpuķītes vai baltais āboliņš, bet nē, ir jānopļauj, jo redz, šitās zāles iznīcina mauriņa zālīti (tā es kaut kur lasīju skaidrojumu).

          Patīk

  3. Tā jau ir, ka mēra sajūtai jābūt visā, pat grāmatu lasīšanā 🙂 Dabas man lielpilsētā tiešām pietrūkst. Tev labi:)
    Es kaut kā vairāk seriālus skatos, nav mani tas Letterboxd iekustinājis vairāk filmu virzienā.
    Bookworm Bitches ir tiešām jautrs pasākums, grāmatu piemeklēšana ir traki interesanta (es gan paspēju visas divreiz nomainīt).

    Patīk

  4. Ļoti simpātisks foto 🙂 vasara pilnā plaukumā!
    Par dabas baudīšanu runājot, man vienmēr ir licies, ka tā ir liela vērtība, ka vienā vietā var tikt gan pie dabas, gan pilsētas sajūtas. Līdz ideālam vēl tikai jūras pietrūkst 🙂

    Uz to Coursera kursu es arī paskatījos, bet sapratu, ka man laikam būs slinkums piedalīties ar esejām. Tavus iespaidus par video lekcijām gan labprāt palasīšu.

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.