Svētdienas ziņas #1

Man radās sajūta, ka šeit pietrūkst tāds kā klātbūtnes un papļāpāšanas elements. Ārzemju blogos ir dikti populāras visādas regulārās meme (ir kāds latviskojums?) un atradu vienu, kas der manam mērķim: Caffeinated Book Reviewer radīto Sunday Post. Turpmāk svētdienās vai pirmdienu rītos, iespējams regulāri, bet varbūt arī nē (jo es to negribu pārvērst pienākumā), jūs sasniegs pļāpas par pagājušo nedēļu, ko taisos lasīt un varbūt kādi grāmatu jaunumi.

Dzīvē un blogā (16.06. – 22.06.):

Izmēģināju jaunu recepti – pagatavoju bezdievīgi garšīgas gaļas bumbiņas sarkanajā mērcē (ar recepti improvizēju, pievienoju sīpolu un rīvētu burkānu, pasniedzu ar rīsiem). Vēl man bija iespēja nogaršot divas “Labieša” alus šķirnes un jāsaka, ka “Mežs” ir sasodīti labs. Kas attiecas uz grāmatām, tad uznāca neliels izmisums par neizlasāmo grāmatu kalniem un pieķēros Goodreads lasāmo grāmatu saraksta īsināšanai. Tas saraksts man tāds vairāk “šito es kādreiz varētu lasīt, jāatzīmē, lai neaizmirstas”, tomēr gandrīz 600 grāmatas rada sajūtu par ūdens smelšanos mutē. Un, būsim godīgi, tāpat es lielu daļu no tā neizlasīšu, jo izlasīšu pilnīgi kaut ko citu.

Kāda vēl neizpētīta fenomena dēļ man reizēm vajag gadu vai pat ilgāk, lai uzrakstītu par sev tīkamu grāmatu. Šonedēļ beidzot pienāca laiks Roberta Holdstoka “Mitago mežam”, kas patiesībā ir viena no manām mīļākajām grāmatām. Uzrakstīju arī par Alberta Bela “Būri”, jo cenšos pildīt savu apņemšanos izlasīt 100 latviešu autoru darbus no 20. gs. Palikusi 91 grāmata, tāds sīkums vien. Es noteikti šmaukšos un vismaz daļu meklēšu pēc iespējas īsākus darbus.

Šonedēļ lasīts:

Pēc ārkārtīgi labā un ārkārtīgi nomācošā Orvela “1984” vajadzēja ņemt kaut ko vieglu, tomēr roka pati pastiepās pēc padomju gados izdotas japāņu rakstnieka zinātniskās fantastikas “Japānas nogrimšana”. Stāsts no sērijas “kas būtu, ja būtu”. Teksts nav ātri un viegli lasāms, jo autors iedziļinās ģeofizikas teorijā un ar grāmatas tematu saistītās zinātnes nozarēs. Vismaz daļa no tā ir tīri pekstiņi, bet tā kā par attiecīgajām tēmām zinu maz, tad man var sastāstīt sazin ko un tas īpaši netraucē. Patiesībā negaidīju, ka šis romāns man tā iepatiksies.

Nākamās nedēļas plāni:

Drīz laikam visi blogeri būs izlasījuši “Patiesība par Harija Kebēra lietu”. Man stāv izlasītas pirmās 67 lpp un plānoju beidzot “grauzties cauri” visam tekstam. Redzēju pāris ļoti labas atsauksmes un vairākus zemus novērtējumus, tāpēc mazliet uztraucos kā būs, lai gan sākums man patika. Bet tas pēc tam, kad izlasīšu kā nogrimst Japāna.

OUTLANDER Key Art (2014)Filmas:

Vai šis Outlander seriāla plakāts nav daudzsološs? Esmu sajūsmā. Tālāk par pirmo grāmatu neesmu tikusi, bet tā man ļoti patika un ceru, ka seriāls neliks vilties.

Bloga ekranizāciju sadaļa sen jau gaida papildinājumu, bet mans skatāmo filmu saraksts jau izaudzis līdz 100+ filmām un draud iziet ārpus kontroles līdzīgi kā lasāmo grāmatu saraksts. Arī Brema Stokera romāna ekranizāciju jau sen taisījos skatīties. Izvēlējos “Dracula” (1992), jo tā esot precīzākā romāna kino versija. Neesmu redzējusi citas filmas, tāpēc nevaru salīdzināt vai tā tiešām ir. Konkrēti šī ir asiņaināka un erotiskāka par romānu, tomēr rada sajūtu, ka režisors precīzi uztvēris to, ko slepenībā lasītājs no šī romāna sagaida. Vienlaikus Drakula netiek glorificēts, patiesībā viņš ir atbaidošs un tas ir atvieglojums.

 

Papildinājums grāmatplauktam:

Code name verityCode Name Verity (audio grāmata)

Oct. 11th, 1943-A British spy plane crashes in Nazi-occupied France. Its pilot and passenger are best friends. One of the girls has a chance at survival. The other has lost the game before it’s barely begun. When “Verity” is arrested by the Gestapo, she’s sure she doesn’t stand a chance. As a secret agent captured in enemy territory, she’s living a spy’s worst nightmare. Her Nazi interrogators give her a simple choice: reveal her mission or face a grisly execution.

Atklāju audiobooksync.com, kur katru vasaru tiek piedāvātas audio grāmatas lejuplādei par brīvu. Viena ir YA, otra klasika, piedāvājums mainās reizi nedēļā. Jā, es ar audio grāmatām esmu uz jūs, bet nesen atklāju, ka varu klausīties, kamēr gatavoju ēst un domāju klausīšanos izvērst arī uz mājas tīrīšanu. Par “Code Name Verity” lasīju labas atsauksmes. Domāju, ka darbība varētu būt pietiekoši strauja, lai labāk par mierīgo “Drood” noturētu manu uzmanību.

www:

Old VenusSapriecājos par nākamā gada martā gaidāmu retro zinātniskās fantastikas stāstu krājumu “Old Venus”. Viens no redaktoriem ir pats Džordžs R.R. Mārtins un viņš sola, ka tā būs pulp fiction un Isaac Asimov, Leigh Brackett, Edgar Rice Burroughs, Roger Zelazny, C.L. Moore stila Venēra. Nezinu nevienu no stāstu autoriem, bet nojaušu, ka visi rosās fantastikas lauciņā.

Turam īkšķus par jaunu latviešu grāmatu blogu poseidons99.wordpress.com.  Pēc viena raksta nevar spriest, iespējams tā ir tikai taustīšanās, bet šķiet, ka Arnis rakstīs īsas piezīmes nevairoties no maitekļiem.

Doronike ir uzrakstījusi par Latvijā izdoto grāmatu jaunumiem.

 

Tas tad šoreiz viss. Lai līgotājiem sausas kājas, silti pīrādziņi un gards alus! Līgo, līgo!

17 domas par “Svētdienas ziņas #1

  1. Venēras autoru saraksts izskatās pavisam tā neko.
    Es pati pēdējā laikā lasu ļoti maz un to pašu gandrīz tikai spāniski, bet man ir plāns jūlijā lasīt grāmatas un pat kaut ko ierakstīt blogā (jā, tam arī vajag jaunu kleitiņu). Toties esmu atgriezusies pie visvisādas jaunas un vecas mūzikas klausīšanās, atklājusi visu ko līdz šim nedzirdētu un labu, tā ka dzīve joprojām ir skaista un mākslas pilna, pat ja brīžiem tā galīgi neliekas. 😀

    Patīk

  2. Lieliska ideja par svētdienas ziņām 🙂 Ļoti patika lasīt šīs! Jau ilgu laiku sekoju Taviem lieliskajiem ierakstiem/apskatiem par grāmatām un uzzināt vairāk par cilvēku, kurš lasa ir tik aizraujoši 🙂 Paldies par padalīšanos un interesantiem jaunumiem. Arī es ar audio grāmatām esmu uz jūs, bet būs jāmeģina iedabūt kaut kas iekš ipod – sekojot Tavam ieteikumam, jo līdz šim tur esmu klausījusies tikai pamācību grāmatas a la getting things done 🙂 bet atceroties bērnības aizraušanos ar radio lugām – arī literatūra varētu būt interesanti audio. Jauku līgošanu vēlot, Signe

    Patīk

  3. Nu ja, pēdējā laikā grāmatu blogeru pļāpas pārsvarā ir pārcēlušās uz čivekli un lakonizējušās uz 140 zīmēm. 🙂
    Toties vienmēr esi lietas kursā, kurš klimst gar Materhornu, kurš lieto uzturā aizdomīgas sēnes, un kurš taisās upurēt kaķēnus, lai iegūtu augstāko spēku labvēlību antropoloģijas eksāmena nokārtošanai. 🙂

    Šādi nedēļas apskati ir laba doma, labprāt tādus lasīšu.

    Patīk

  4. Atbalsojums: baltais runcis Latvijas blogāres apskats #3 (16.06.-22.06). | baltais runcis

  5. Laba ideja.
    Domā, ka esi ieberzusies ar mūsu Grāmatu gadsimtu 🙂 ? es to ņemu tā mierīgi, lai gan derētu nedaudz aktīvāk; izskatīju, ka tuvākā laikā nodarbošos ar 30-tiem un 40-gadiem, jo vismaz kādu desmitgadi gribas aizpildīt.
    Bet tas jau netraucē pievērsties BB izaicinājumiem arī, vai ne? Mani nervi neizturēja un es piekritu gan TBR, gan Summer (cerībā, ka visu varēs jauki savienot).
    Jātur īkšķis, lai tas Outlander ir skatāms!

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.