Under the Dome. Stephen King

Under the Dome. Stephen KingScribner 2009, 1074 lpp.

Kauns atzīties, cik ilgi Kinga “ķieģelis” nostāvēja uz galdiņa pie dīvāna “drīz lasāmajā” kaudzītē. Tagad priecājos, ka gaidīju līdz man radīsies sajūta par īsto laiku lasīšanai.

Kas tad “ķieģelim” vēderā? Kādā jaukā rudens dienā pār nelielu ASV pilsētiņu nolaižas mistisks kupols, ļoti efektīvi norobežojot pilsētu no pārējās pasaules. Cauri tiek vien nedaudz gaisa. Pilsētiņā ir vairāki tūkstoši iedzīvotāju, ļoti ambiciozs mēra vietnieks Džeimss Renijs (vai kas nu skaitās Second Selectman), viņa agresīvais dēls Juniors, divas baznīcas un kristīgais radio, neviena ugunsdzēsēja un nekādas apjausmas par to, kā tikt no šīs situācijas laukā, un pamazām viss aiziet pa pieskari. Mēģiniet iedomāties, kas varētu notikt šādā noslēgtā vidē, kuru pārvalda stulbi, savtīgi, agresīvi ļaudis. Biedējoša perspektīva. Tieši no psiholoģiska eksperimenta viedokļa ļoti interesanti lasīt. Kings prot radīt ļoti ticamus tēlus un biju šokēta par to, kā dažās dienās noteikti indivīdi var pārvērsties par tādiem zvēriem, ja vien varas groži ir nepareizajās rokās.

Daži varoņi nomirst tiklīdz tiek pieminēti, daži nodzīvo līdz stāsta beigām. Līķu ir daudz, ļoti daudz. Vienu brīdi pat satraucos, vai Kingam pietiks personāžu. Bez Renijiem svarīgi personāži ir vairāki policisti, ārsts Rastijs, bijušais armijnieks un kafejnīcas pavārs Bārbijs, avīzes redaktore Džūlija un vairāki citi cilvēki. Protams, es pārdzīvoju par galvenajiem labajiem varoņiem. Vienā brīdī pat tik ļoti, ka pašķīru uz priekšu, lai redzētu, vai viņi ir dzīvi arī grāmatas beigās. Tikai nesakiet, ka jūs nekad tā nedarāt!

Lasījās ļoti raiti, ko sekmēja notikumu straujā attīstība. Sižets aptver vienu nedēļu un daudzu personāžu dzīves, nemitīgi kaut kas notiek. Vienlaicīgi Kings ir bezgala sīkumains, viss ir detalizēts un gandrīz pa sekundēm aprakstīts, bet garlaicīgi nav. To laikam var tikai ģēnijs. Brīžiem gan šķiet, ka sanarkojies Šefs ir pārņēmis vadību pār Kinga smadzenēm, jo romāns varēja būt kādas 200 lpp. plānāks un neko nezaudētu. Varbūt, ja es lasītu katru vārdu, es nogurtu no apjoma, bet romāns ir ļoti kinematogrāfisks (ne velti pēc tā motīviem ir radīts seriāls), nav nepieciešams rūpīgi sekot tekstam, lai nezaudētu stāsta pavedienu un jēgu. Protams, palīdzēja arī tas, ka man patīk Kinga stils, varoņiem ir dažāds domāšanas veids un bieži pavīd jauks autora sarkasms par varoņu rīcību.

Nestāstīšu no kurienes un kāpēc kupols uzradās, bet atrisinājums ir vienlaicīgi kingiski asprātīgs un apstulbinoši nežēlīgs. Būtībā to var attiecināt uz visu romānu. Man prieks, ka Kupola ideja Kingam nedeva mieru un viņš to realizēja uz papīra, pat ja vārdu plūdi sanāca lielāki, kā nepieciešams. Vai autoram ir zobs uz reliģiju? Katrā ziņā romānā viņš ar to noņemas daudz un ne tajā glaimojošākajā veidā. Tas būtu jāņem vērā, ja esat jūtīgi pret šo tēmu. “Under the Dome” arī varbūt nav labākais veids kā iepazīties ar Kinga daiļradi kaut vai apjoma dēļ. Labāk sākt ar ko īsāku, piemēram, stāstiem, vai kādu no viņa latviski izdotajiem romāniem (“Kerija”, “Zvēru kapiņi”, “Mizerija”, “Zaļā jūdze”).

Vērtējums: 4/5

P.S. Seriāls pamatīgi atšķiras no romāna un man to neieteica skatīties.

35 domas par “Under the Dome. Stephen King

  1. Lasot Tavu atsauksmi, sapratu, ka seriāls no grāmatas atšķiras kā diena ar nakti.
    Svaigākās seriāla sērijas ir diezgan nebaudāmas (spoiler alert) ir citplanētieši, pasaules gals un totāls sviests.
    Angliski tādu ķieģeli negribas lasīt, bet laikam naivi cerēs, ka tas tiks iztulkots latviski.
    Ar Kinga romānu ekranizācijām vispār ir tā, ka kādos 50% gadījumu (ja ne vairāk) tās ir ne tikai sliktākas par grāmatām, bet patiesībā pat diezgan briesmīgas.

    Patīk

    • Redzot, ka seriālam ir jau trešā sezona, uzprasās jautājums – cik ilgi viņi jau dzīvo zem tā kupola? Interesanti, kāpēc šo latviski vēl nav izdevuši? Varbūt apjoma dēļ?

      Patīk

    • Cik saprotu, tad pats Misters Kings bija tas, kurš uzrakstīja scenāriju TV seriālam tādā atvieglotākā variantā. Rezultāts štruntīgs, manuprāt. Par laimi pirmo izlasīju grāmatu, savādāk pēc TV seriāla noskatīšanās diez vai būtu ķērusies pie grāmatas lasīšanas.

      Publicējis 1 person

      • Man vairāki cilvēki ir teikuši neskatīties. Ir arī, kas skatās un saka, ka ok, bet sižets nu jau ir pilnīgi aizgājis nost no romāna. Būtībā jau ar pirmās sērijas sākumu viss ir savādāk. Seriālā pirmajā minūtē Bārbijs aprok līķi. Grāmatā viņš nevienu pilsētā nav nogalinājis un čāpo prom no pilsētas pēc kautiņa ar Junioru un viņa draugiem. Liela atšķirība.

        Patīk

      • Seriāla veidotājiem ir sagatavoti 2 sezonas noslēdzošās sērijas varianti – viena ir sezonas noslēgums, pēc kura seko 4. sezona, otrs ir seriāla noslēgums. Ceru, ka seriālam tiks pielikts cieņpilns punkts.

        Patīk

            • Zinātniskos nolūkos pamēģināju vakar pirmo sēriju, bet pēc pirmajām 15 min sapratu, ka nespēju. Pārāk izmainīti varoņi. Džūlija grāmatā ir vismaz desmit gadus vecāka par Bārbiju un nav precējusies, Lindas vīrs ir ārsts, nevis ugunsdzēsējs un nepaliek aiz kupola. Policijas šefs (pirmais, vēlāk ir Rendolfs) nav iesaistīts Big Jim netīrajā biznesā. Un tādā garā. Viss tur ir pilnīgi šķērsām. Kad man vakar pateica par citplanētiešiem, kuri pārņem cilvēku ķermeņus, vispār iepletu acis. The book is 10000000 better, guys!

              Patīk

  2. Malacis, ka pievāēji to ķieģeli. Kingam tā ir kaut kāda kaita, viņš nespēj adaptēt savus stāstus. Uz viņa grāmatu bāzes veidotās filmas labākajā gadījumā ir labas, lielākajā garlaicīgi viduvējas. Mani gan uz Kinga lasīšanu pamudināja seriāls Stand deviņdesmitajos, grāmata noteikti bija labāka.

    Patīk

  3. Paskat! Tā kā nu jau pierasts pie seriāla, tad pēc šāda apraksta gramatu lasīt nemaz negribas :). Kaut kā nevaru iedomāties Bārbiju, kas nav krutais Afganistānas veterāns, seksīgs Džūlijas mīļotais un svešinieks ciematam. Bet nu labi- ja jau latviski vēl nav, tad angliskajam droši vien tā kā tā klāt neķertos; angliski manas spējas nosedz tikai kaut ko krietni plānāku un vienkāršāku. Filipu Gregoriju, piemēram (ak, kāds kauns 🙂 !)
    Par Kenedija romānu runājot- man šķiet, ka doma nav tika daudz par to, ka tieši Kenedijs būtu gauži svarīga persona (lai gan bija jau arī), cik tas, ka tāda nozīmīga notikuma kā valsts galvas slepkavības novēršana var radīt neaptveramas izmaiņas, ja jau pat mazām ietekmēm ir sekas. Galu galā vīrs ar zaļo karti nespēja uzturēt laika līnijas un pamazām nojūdzās, kamēr pie Kenedija neviens vēl nebija ķēries, tikai regulāri lētu gaļu pirka.

    Patīk

    • Grāmatā Bārbijs ir ļoti ok, bet ne ārkārtīgi kruts un bijis nevis Afganistānā, bet Irākā. Ciematam svešinieks, bet ar Dzūliju viņi ir draugi un tikai pašās beigās tur ir kas vairāk. Džūlija ir kādus 10 gadus vecāka par viņu. Bet es, protams, saprotu, kāpēc seriālā ir savādāk, jo vajag taču ap ko siekaloties 🙂
      Ar kaut ko jau jāsāk, tāpēc nav ko kaunēties par Gregoriju 🙂

      Patīk

  4. Grāmatu gan neesmu izlasījusi, bet seriāls man ļoti patīk. Viens no maniem iecienītākajiem. Var jau būt, ka cilvēkiem, kas ar fantāzijas žanra seriāliem ir uz jūs, ne īpaši patīk. Es izbaudu katru sēriju un ar nepacietību gaidu nākamās. Ceru arī kādreiz izlasīt grāmatu, bet tas visticamāk notiks tikai tad, kad tiks publicēta arī latviski

    Patīk

    • Esmu dzirdējusi no vairākiem cilvēkiem, ka viņiem seriāls patīk un patiesībā tieši šīs seriāla atsauksmes mani pamudināja izlasīt romānu. Tomēr seriāls un grāmata iet tik dažādus ceļus, ka grūti to pieņemt, ja zināms oriģināls. Būtu interesanti salīdzināt domas, ja kāds vispirms būtu noskatījies seriālu un pēc tam izlasītu grāmatu.
      Man gan liekas, ka citplanētieši un tehnoloģijas nozīmē fantastiku, savukārt maģija un pūķi – fantāziju 🙂 Bet tas ir sīkums.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.