Debesu lauskas. Laura Dreiže

Debesu lauskas. Laura DreižeZvaigzne ABC 2015. gads, 319 lpp. Danse Macabre #3

Pašmāju jauniešu fantāzijas triloģija “Danse Macabre” ir nonākusi līdz laimīgam noslēgumam, jo 7. novembrī tirgot sāks trešo daļu – “Debesu lauskas”. Anotācija sola, ka Viktoriju gaida vairākas smagas cīņas, jo Taniels ir nonācis ellē, viņa pati ir pirātu gūstā un Augšlondona drīz kritīs.

“Debesu lauskās” notikumi risinās raiti, jo autore steidz izglābt labos, pārmācīt ļaunos un atrisināt aizsāktās sižeta līnijas. Papildus jezgu notikumos ienes gaisa pirāti. Beidzot arī noskaidrojas galvenā ļaundara motivācija un beigās ir aina pāris rindu garumā, kad tā vien gribas nopriecāties “saņem, kuce!”.

Katras grāmatu sērijas pabeigšana ir tāds mazliet skumjš brīdis. Ļoti gribas zināt, kā viss atrisināsies, bet žēl šķirties no iemīļotās pasaules. Godīgi sakot, šoreiz mani interesēja tikai atrisinājums, jo ar Viktoriju nespēju iedraudzēties, bet pasaule izrādījās neloģiska. Lai tiktu līdz atrisinājumam, nākas pieciest plašu Viktorijas emociju gammu un savādu rosīšanos. Pirāti, kuri iedomājas, ka varēs ieņemt Augšlondonu? Tiešām?! Arī Taniels zaudēja visu manu cieņu jau otrajā daļā, kad tika pataisīts par nespējīgu cietēju. Visjēdzīgākais tēls beigās izrādās Misteriums, viņa ārprātīgā rīcība ir saprotama un ar skaidru mērķi.

Ja atceraties, tad Viktorija, pēc tēva nāves iemesla uzzināšanas, gribēja glābt Augšlondonu, kas būtībā ir visas triloģijas mērķis. Dīvaini, ka šim cēlajam mērķim tiek veltītas vien dažas lapas grāmatas beigās un nekas tā īsti netiek izdarīts. Protams, nereti arī dzīvē gadās, ka  vēlmes ir lielākas par spējām un nav vajadzības muļķīgi mirt, tomēr tāda autores risinājuma brīdī zūd visas triloģijas jēga. Sanāk, ka stāsta varoņi ir cīnījušies un miruši veltīgi, jo ieguvums nav nekāds. Patiesībā Viktorija ar savu rīcību liek ciest daudziem cilvēkiem. Vienīgo reālo labumu no visa piedzīvotā un pārdzīvotā gūst Taniels, jo viņa liktenis kardināli izmainās.

Man ļoti gribētos teikt labus vārdus par “Danse Macabre”, it īpaši tāpēc, ka šis ir pašmāju darbs, “Deja ar nāvi” sākās cerīgi un man patika, tomēr īsti nav par ko. Rūpīgāk ieskatoties, viss sižets plīst pa vīlēm. Autorei darba gaitā ir pazudis sākotnējais mērķis. Silti iesaku nākamo NaNoWriMo laikā tapušo darbu nesteigt izdot, bet rūpīgāk piestrādāt pie varoņiem un sižeta. Ja pašai liekas, ka viss ir super, iedot kādam citam, lai palasa uzrakstīto skaļi.

Nu, kad esmu paburkšķējusi, gribu teikt, ka pusaudžiem tik un tā triloģija patiks, jo piedzīvojumu pietiek un lasās raiti, skolas brīvlaikā var mierīgi paspēt izlasīt visas trīs grāmatas. Iespējams, pēc izlasīšanas radīsies jautājumi un interese par fiziku un vēsturi, lai pārbaudītu, cik rūpīgi autore pārzina šos priekšmetus.

Vērtējums: 2,5/5

Grāmatas eksemplārs no izdevniecības apmaiņā pret godīgu atsauksmi.

26 domas par “Debesu lauskas. Laura Dreiže

    • Kā neesmu? Es taču lasu arī pavisam trakas sēnalas 😀 Ticot mārketingam un anotācijai, es mierīgi varēju būt auditorija, jo lasu jauniešu literatūru. Joprojām gribu uzsvērt, ka man tīri labi patika pirmā daļa un kopumā ļoti patīk ideja, atsevišķi notikumi un tā, bet ar izpildījumu jo tālāk, jo švakāk. Un tas apbēdina. Bet fakts, ka pusaudžiem patiks daudz labāk.

      Patīk

              • Msmarii tu mani izprovocēji! 🙂 Tālākais teksts satur milzīgu MAITEKĻU daudzumu

                Izcelšanas vērta ir sižeta līnija, kurā Viktorija dodas uz Elli, lai glābtu savu iemīļoto Tanielu. Tā ir tāda kā Orfeja un Eiredīkes apgrieztā leģenda, kas ir simetrijas pārbagāta. Šeit liela loma bija Viktorijas mātei Sārai. Māte ir upura simbols, cilvēks, kas gatavs atdot dzīvību par savu bērnu, pat ja tas nozīmē ieniršanu Lētas aukstajos ūdeņos un Terminatora cienīgā žestā izstiept uz augšu roku, lai atdotu Viktorijai elles atslēgu. Iztiekot bez vārdiem “I’ll be back” vai “Тикайте хлопцы”. Kas liecina par upura galējību un nenovēršamību. Un tad vēl tas simbolisms (Sāra nozīmē gaišā, spožā) tiek nodzēsta pasaules vistumšākajā upē. Domādams neko ironiskāku neizdomāsi. Taniels (cēlies no Daniela) , kas nozīmē Dievs ir mans tiesnesis, un jau no sākta gala ir skaidrs, ka nekādi soģi viņu Ellē nenoturēs, jo viņu var tiesāt tikai Dievs. Un viņa glābēja Viktorija (Uzvara). Ellei nudien tur nav nekādu izredžu šādu trio ellē noturēt, un Sāras nāve simboliski bija acīmredzama jau no sākta gala. Viņa bija ne tas vārds. Ellē nokāpj divi un atgriežas divi. Misteriums un Sāra tiek apmainīti pret Viktoriju un Tanielu. Postā aiziet maģijas pārstāvji un ārā iznāk jaunās pasaules cilvēki. Jo Taniels no savas maģijas daļas ir atteicies un par to jau izcietis sodu. Tad vēl Deimoss un Foboss – kraukļi, kurus nevīžas varētu noturēt par Odina kraukļiem, bet patiesībā tie ir mājiens un triloģijas patieso dabu, jo Foboss un Deimoss kopā parādās arī Gulivera ceļojumos, kur tā tiek nosaukti vēl neatklātie Marsa pavadoņi. Vai tas ir mājiens, ka Taniels būs varens karavadonis?

                Patīk

  1. Njā… nujā… Varbūt pie vainas lasīšana ar ilgiem pārtraukumiem (bibliotēkas resursi!), bet šis tas kopā nesavilkās. Kaut kā pa vidu nozuda apjēga (vai varbūt nemaz tā i neparādījās?), ko īsti gribēja Arhimags, kāpēc viņš ar to visu sākumā sapinās un beigās izpinās, vai varbūt neizpinās? Ko gribēja Vinčestere, tas jau gan skaidrs, un dīvaini likās, ka Viktorijai ar kompāniju ziņa par Vinčesteres vēlmi uzstāties Parlamentā sagādāja dižu neizpratni. Manuprāt, uzreiz varēja uzminēt, ar ko tur viss beigsies, vai vismaz- uz ko viss ies. Bet galu galā izrādījās, ka dāma blefojusi un nemaz nezina, kā piedabūt dzinējus turēties gaisā. Tas nu gan mani izbrīnīja- tur taču vajadzēja būt drošam plānam apakšā!
    Vēl dīvaini, ka Viktorija ne reizi nemēģina pielietot maģiju. Nu labi, nepaguva jau viņa tajā skolā ilgi pamācīties, bet vai tad nu gluži neko neiemācījās?
    Misteriumu beigās var pat tā kā saprast un bišku nožēlot. Gaisā karājamies paliek Putnubiedēklis- tā kā pēc skolotāja pazušanas arī viņš nekur nav atrodams, tad uzrodas šaubas, vai viņš arī bijis reāls dzīvs bērns. Bet varbūt viņu taupa nākamajām daļām.

    Patīk

    • Tu gaidi nākamās daļas? Nu, ja tādas būs un izlasīsi, noteikti padalies ar iespaidiem 😀
      Jocīgi ar to Vinčesteri, vai ne? Tik gudra, tik slīpēta un tādu sīku detaļu nav apdomājusi.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.