Me Before You. Jojo Moyes

Pirms atkal tiksimies. Džodžo Moja

Pamela Dorman Books/Viking 2012, 369 lpp. Me Before You #1

Tik tālu nu esam. Izlasīju grāmatu filmas treilera iespaidā un man patika. Pēc treilera spriežot, filma būs vieglāka un romantiskāka kā grāmata, bet varbūt kļūdos (cerams). Man šo romantisko drāmu “notirgoja” divi elementi – vīrietis ratiņkrēslā un Amēlijai līdzīga galvenā varone. Šis salikums solīja savādāku stāstu un apmēram tā arī ir.

(Piedodiet, ja šī rindkopa ir pārāk liels maiteklis.) Autore ir pievērsusies neērtai tēmai – smagi slima cilvēka tiesībām izvēlēties nomirt. Jau no sākuma sapratu kā “Me Before You” būtu jābeidzas un priecājos, ka autore nepievīla. Uzskatu, ka Vilam bija visas tiesības uz tādu lēmumu un savādākas beigas būtu neiederīgas.

Šis ir varoņu virzīts stāsts. Gandrīz pilnībā paralizētais Vils, kurš nevēlas turpināt savu eksistenci. Vila ģimene, kura nevēlas viņa lēmumu pieņemt bez cīņas. Lū, ārēji apmierināta ar savu mazo, kluso dzīvi un skriešanas apsēsto draugu Patriku. Diezgan nabadzībā Lū ģimene ar savām ikdienas problēmām. Man patika, ka sižets nefokusējas tikai uz drāmu ap Vila eksistenci un Lū centieniem viņu uzmundrināt. Vils pamudina Lū domāt pašai par savu dzīvi, vēlēties ko vairāk par bezambīciju eksistenci mazpilsētā un lasītājs piedzīvo ļoti jauku varones izaugsmi.

Mīlestības līnija laikam ir neizbēgama parādība dāmu romānos, bet “Me Before You” tā ir neuzbāzīga gandrīz līdz pašām beigām. Manuprāt, ne Patriks, ne Vils nemīl Lū. Pirmajā gadījumā mīlestība tiek jaukta ar ērtu pieradumu, otrajā gadījumā ar draudzību, “radniecīgu dvēseli” un pateicību. Lū ir emocionāli tik dziļi iesaistījusies un pieķērusies Vilam, kurš viņu patiešām redz un redz tādu, kāda viņa ir, ka viņai neiemīlēties – tas būtu brīnums.

Mani pārsteidza pāris autores lēmumi. Pirmkārt, prologs. Klišejas ar blondīni gultā un bagāto, veiksmīgo biznesmeni uzreiz izraisīja 50 nokrāsu asociācijas. Un kāpēc Vils izvēlējās noķert taksi, nevis braukt ar savu mašīnu? Neticu, ka viņam tādas nebija. Domāju, ka bez tāda prologa mierīgi varēja iztikt, vēlāk tekstā kādā sarunā divos teikumos pastāstot par negadījumu. Otrkārt, galvenā protagoniste ir Lū, bet dažas nodaļas ir uzrakstītas no citu varoņu skatu punkta. Tas dod plašāku skatījumu uz notikumiem, bet kāpēc nav Vila nodaļas? Tas viņu atstāj bīdāmas marionetes lomā un neļauj ar viņu simpatizēties tik lielā mērā kā notikumi prasa.

Par šī romāna varoņiem domāju vairāk un ilgāk kā to parasti daru un, neskatoties uz dažām klišejām un tehniskām iebildēm, jāsaka, ka šis ir burvīgs, sirdi sildošs darbs, kas tik ātri nepagaist no atmiņas un man ļoti patika. Vai es raudāju? Pāris asaras nobirdināju, kad raudāt sāka Lū, jo viņa man tiešām patika. Vai es skatīšos filmu? Jā, un ceru, ka tā būs tikpat saldsērīgi skaista kā grāmata. “Me Before You” ir saviļņojošs romāns par nepieciešamību dzīvot piepildītu dzīvi un vienlaikus respektēt citu cilvēku izvēles.

Vērtējums: 4,5/5

P.S. Pamanīju, ka romāns izdots arī latviski ar nosaukumu “Pirms atkal tiksimies”.

5 domas par “Me Before You. Jojo Moyes

  1. Bišķiņ jau saldumiņš bija, bet viss normas robežās 🙂 Pati vairāk koncentrējos un pārdomāju to bezspēcību, kurai stāsta varoņiem bija jāiziet cauri, zinot, ka Vils nekad nespēs baudīt life to the fullest.. Un tieši tās dēļ, grāmatas beigās noraudājos tā pamatīgi (ak, mana dabas dotā empātija :D)
    Tas, ko es no šīs grāmatas paņēmu bija jau visiem zināmā patiesība – dzīve var pagriezties kājām gaisā vienā momentā, tāpēc tā ir jādzīvo tagad un tūlīt, nevis kaut kad nākotnē.

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.