Malvilas pils. Robērs Merls

Robēra Merla Malvilas pils

Zinātne 1981. gads, 719 lpp.
Sērija: Fantastikas pasaulē

Aizverot pēdējo lapu, jutos kā padzīta no Malvilas. Tik ļoti Robēra Merla romāns ievelk sižetā un satuvina ar varoņiem. Malvilas pils iemītnieki kļuva par maniem draugiem. Kopā ar viņiem sēdēju pils zālē pie kamīna, nostiprināju pils mūri, sagaidīju piedzimstam sivēnus un atvairīju uzbrucējus. Varat ticēt, varat neticēt, bet es dzīvoju Malvilas pilī. Arī turpmāk tekstā var būt sastopami viegli maitekļi.

Diemžēl visas labās grāmatas reiz beidzas un par šo grāmatu man īpaši sāp sirds. Jāsaņemas, lai neskraidītu apkārt un visiem neuzbāztos ar “tev šis ir jāizlasa”. Skaidrs, ka visi nelasīs un ne visiem patiks, jo 1) vairāk kā 700 lpp. var nobiedēt, 2) romānu izdeva PSRS laikā, kad izdeva tikai valdošai iekārtai simpātiskus vai nekaitīgus darbus (maiteklis! – viens no romāna varoņiem ir franču komunists), 3) Merls stāsta nesteidzīgi un pamatīgi, kas mūsu straujajam dzīves ritmam var šķist par lēnu. Man netraucēja neviens no šiem punktiem, jo biezas grāmatas mani nebaida, politiskie uzskati nebija plakātiski un ideoloģiju slavinoši, un autora stils gāja pie sirds. Laikam lieki teikt, ka “Malvilas pils” ir viens no aizraujošākajiem romāniem, kas pēdējā laikā lasīts.

Manuprāt, romāna trumpis ir autora pamatīgais un loģiski pārdomātais stāstījums. Varoņi un notikumi kā dzīvi izzīmējas iztēlē. Katrs kaut cik nozīmīgs personāžs ir interesanta, pilnasinīga personība. Uzreiz ievēroju, ka varoņiem regulāri veicas, “nospīd” īstajā brīdī. Laimīgi sagadās gan cilvēki, gan vajadzīgie resursi izdzīvošanai. Pat grūti pateikt, kāpēc tas nekaitina, bet liekas loģiski. Varbūt tāpēc, ka veiksmes nav pārspīlētas vai nedabiskas, un Merls visu ir pārdomājis. Lai gan situācija ir ārkārtīgi traģiska, tā nav bezcerīga. Taisnības labad jāsaka, ka ir arī nelaimes un ķibeles, kā jau reālā dzīvē.

Malvilas pils kompānija izdzīvo pateicoties vīna pagrabam, daļu Larokas pilsētiņas pasargā klints un šādu izdzīvojušu vietu ir vēl. Pret Malvilas iemītniekiem un tiem dažiem cilvēkiem, kas viņiem pievienojās vēlāk, man uzreiz raisījās simpātijas kā pret saprātīgiem un rosīgiem ļaudīm. Tur ļoti liels nopelns ir Malvilas īpašniekam Emanuelam Kontam, ko pārējie uzskata par neoficiālu vadītāju, lai gan lēmumi tiek pieņemti kopīgās sapulcēs, nevis vienpersoniski. To, cik svarīgs ir talantīgs, taisnīgs un apķērīgs līderis, vislabāk var novērtēt romāna beigās. Pie malviliešiem vispār izveidojās interesanta politiski sociālā kārtība, ko varētu dēvēt par feodāli demokrātisko sociālismu – demokrātija lēmumu pieņemšanā, bet manta visai grupai kopīga. Pēc ūdeņraža bumbas sprādziena izdzīvojušie ir atmesti atpakaļ Viduslaikos ar “stīmpanka elementiem” (kamēr vien ir patronas) un diezgan ātri nākas aptvert, ka jādzīvo pēc citiem likumiem. Kad man jautāja, vai esmu tikusi līdz svaigēdāju slaktiņam… Biedri, tas bija gaumīgs melnais joks no jūsu puses! Šaušalīga un ļoti spēcīga epizode par to, kādi lēmumi jāpieņem, lai izdzīvotu. Tā aina bija spēcīgāka par jebkuru lasīto zombiju/vampīru uzbrukumu.

Attiecībā uz Larokas iedzīvotājiem gan nekādas simpātijas nejutu un viņu pašieceltā mācītāja un kopienas vadītāja parādīšanās pie Malvilas vārtiem uzreiz oda pēc nepatikšanām. Interesanti tas, ka Larokā izveidojās savādāka kārtība – mācītājs ar dažiem pakalpiņiem tur dūrē visu gļēvo sabiedrību un tikai daži paklusām protestē, bet neviens neko nedara, lai nodrošinātu kopienas tālāku izdzīvošanu. Beigās tas noved pie dažiem ļoti interesantiem sižeta pavērsieniem. Šādos apstākļos jutu tikai vēl lielākas simpātijas pret malviliešiem un uzskatu, ka viņi rīkojās prātīgi. Izveidojot  atšķirīgas sabiedriskās kārtības un cilvēku grupas, parādīti iespējamie attīstības ceļi un ar tiem saistītā problemātika.

Dažu sieviešu uzvedība bija vienīgais, kas mani romānā mulsināja. Nepārprotiet, man nav iebildumu pret viņu rīcību, tikai tā motivācija vedināja vīriešu slapjā sapņa virzienā. Bet varbūt kļūdos un tādos apstākļos tā ir pavisam normāla rīcība, jo sieviešu ir maz un cilvēces pastāvēšana jāturpina, tāpēc nav ko privātīpašnieciskot. Ak jā, vēl Merls ar maigumu apraksta zirgu pārošanās ainu, bet vispār šis ir nopietns romāns. Aukstais karš, intensīvā bruņošanās loģiski noveda Robēru Merlu līdz cilvēces bojāejas vai turpmākās pastāvēšanas problemātikai. Drūma tēma, tomēr es sliecos piekrist 1972. gada “Le Monde” recenzijai, ka šis ir optimistisks romāns.

Mēs esam ļoti nodarbināti, taču mums nav nekādas steigas. Brīva laika daudz. Dzīves ritms kļuvis lēns. Dīvaini, ka stundu skaits vienā diennaktī nav palielinājies, taču tā liekas daudz garāka. Galu galā, visas ierīces, kuras bija domātas cilvēka dzīves atvieglināšanai, – automašīnas, tālruņi, traktori, koku sagarinātāji, kuļmašīnas, ripzāģi utt. – savu uzdevumu gan pildīja, bet reizē ar to arī paātrināja laika tecējumu. Mēs īsā laika sprīdī tiecāmies paveikt labi daudz. Mašīnas mums it kā mina uz papēžiem, skubināja mūs. [….] Iespējams, ka mūžs kļūs īsāks, jo ārstu un medicīnas vairs nav. Bet, tā kā dzīve tagad rit gausāk, dienas un gadi vairs neaiztraucas joņainā steigā un beidzot mums ir pietiekami laika, man reizēm ienāk prātā doma – ko tad mēs, galu galā, īsti esam zaudējuši?

“Malvilas pils” ir veidota kā Emanuela rakstisks vēstījums (var to saukt par pils hroniku), ko vietām papildina Tomā piezīmes, kas precizē vai pastāsta to, ko Emanuels noklusējis vai izlaidis. Par Emanuela rīcības motīviem dažkārt var šaubīties, bet tikai beigās iespējams pa īstam novērtēt, ka bez viņa ļoti iespējams nebūtu arī Malvilas un viņa pienesums cilvēces un cilvēcības saglabāšanā ir ļoti nozīmīgs. Pieļauju, ka Emanuels ir autora politisko un reliģisko uzskatu nesējs un, ja šie uzskati ir krasi pretēji jūsējiem, tas varētu apgrūtināt romāna baudīšanu.

Varētu stāstīt vēl un vēl, bet pietiks. “Malvilas pils” ir negaidīti aizraujošs un simpātiski cilvēcīgs romāns par dzīvi pēc apokalipses. Es vēl kādu laiku sērošu pēc Malvilas.

Vērtējums: 5/5

17 domas par “Malvilas pils. Robērs Merls

  1. Burvīga robinsoniāde, vai ne? Un tas citāts par laika ritējumu- cik pravietiski! Ko gan mēs esam ieguvuši?
    Romāna beigas ir vienkārši satriecošas. Nez, vai tāds lēmums tiktu pieņemts arī, ja Emanuels vēl būtu pie stūres? Jā, droši vien- dzīvi jau neapturēsi, nākotnē varam raudzīties droši 🙂
    Neatceros, vai esi kur pieminējusi, varbūt palaidu garām- vai Merla Sala ir lasīta? Gluži kaut kas cits, bet arī par izdzīvošanu un lēmumiem.

    Patīk

    • Jā, tas citāts mani ļoti aizķēra, jo reizēm vienkārši gribas kliegt no tās nebeidzamās steigas.
      Romāna beigas, protams, salauza man sirdi, bet dzīve turpinās un iznākums loģisks. Ja viņi būtu vienīgie cilvēki visā pasaulē, bet tā visticamāk nav un tāpēc jādomā par aizsardzību. Vāveres ritenis sākas no jauna.
      “Salu” neesmu lasījusi, bet Andris slavē un domāju, ka pēc kāda laika sameklēšu. Ceru, ka bibliotēkā būs.

      Patīk

  2. Interesanti, ka grāmata Tev tik ļoti patika. Es to izlasīju četrpadsmit gadu vecumā un man tā vienmēr ir palikusi atmiņā kā tipiska un ideoloģiski pareiza (nu tur atomkarš un tā) padomju pusaudžu lasāmviela. 🙂
    Bet vispār Merls man vienmēr ir paticis, lasīju viņu gan bērnībā, gan arī pavisam nesen, kad bibliotēkā Lasītājs lasītājam plauktā atradu viņa debijas romānu, par kuru viņš saņēma Gonkūru prēmiju.

    Patīk

    • Nez, ko tas liecina par mani? 😀 Laikam pārāk ignorēju politiku, bet bija ļoti aizraujoši lasīt par varoņu sadzīvi, attiecībām un attieksmi pret to, kas gāžas pāri viņu nevainīgajām galvām.

      Patīk

      • Starp citu ideja par kopīpašumu uz sievietēm (un visu pārējo ar) bija populāra revolucionārajā Krievijā. Tūlīt pēc Oktobra revolūcijas apzinīgākie komunisti to dažās vietās mēģināja ieviet praksē, bet īpaši labi tas nebeidzās. 😀 (Par to bija rakstīts Lipšas monogrāfijā par seksualitāti starpkaru periodā.)

        Patīk

          • Seksa noliegums nāca vēlāk. Tāds ir revolūcijas attīstības cikls. 🙂 Sākotnēji jau bija revolūcīja un sauklis – nost ar veco iekārtu, mietpilsoniskajām laulības važām, reliģiskajiem aizspriedumiem un iesūnojušo buržuāzisko morāli. Man šķiet, ka Malvilas pilī Merls diezgan daudz aizrāvās ar komunistiskajām idejām kā labu nākotnes sabiedrības scenāriju. 🙂

            Patīk

            • Jā, no Malvilas pils iemītnieku un vēlāk Larokas izvēlētā ceļa skaidri redzams, ka nākotne ir kopīpašumā, reliģijai jābūt, bet otrajā plānā. Un kāpēc gan ne, ja iepriekšējā politiskā iekārta visu ir novedusi, maigi sakot, pakaļā? Tomēr Merls to pasniedz tik labi, ka nemaz negribas strīdēties pretim. Tieši tāpēc romānu ir patīkami lasīt arī tagad.

              Patīk

  3. Komunismu Merla darbos droši vien var atrast tie, kas ir to studējuši, man tas ir gājis secen un neko tādu grāmatā nejutu. Forša grāmata, un tas formāts jau maziņš, 700 lapaspuses nav tik briesmīgas.

    Patīk

  4. Atbalsojums: Interesantie raksti #4 |

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.