Bibliotēku e-grāmatu projekts

Vai esat pamanījuši e-GRĀMATU bibliotēku? Tas ir izmēģinājumprojekts līdz 2016. gada decembrim, atrodams e.alise.lv un dod iespēju vairāku publisko bibliotēku lasītājiem bez maksas lasīt e-grāmatas tiešsaistē viedtelefonā vai datorā. Grāmatu gan pašlaik nav daudz – 27 latviešu autoru darbi no Zvaigzne ABC, Jāņa Rozes apgāda un Jumavas. Piedāvājums varētu noderēt, ja novembrī vēlaties piedalīties latviešu grāmatu lasīšanā.

Bibliotēkas, kas piedalās šajā projektā:
– Kuldīgas galvenā bibliotēka
– Jelgavas pilsētas bibliotēka
– Latgales Centrālā bibliotēka
– Preiļu Galvenā bibliotēka
– Valmieras bibliotēka
– Ventspils bibliotēka

Lai reģistrētos e-GRĀMATU bibliotēkā, ir jābūt lasītājam kādā no minētajām bibliotēkām un jāzina sev piešķirtais publiskā kataloga (ALISE) lietotājvārds un parole. Lai pabeigtu reģistrēšanos, uz e-pastu atnāk saite, kas jāaktivizē stundas laikā, pretējā gadījumā reģistrēšanās process jāsāk no jauna.
Izvēlētā e-grāmata lasītājam tiek izsniegta uz 2 nedēļām un katrai grāmatai projekta laikā paredzēti 2 izsniegumi, tāpēc atstājiet iespēju arī citiem lasīt. Pagaidām ir vēl daži ierobežojumi, piemēram, vienlaicīgi lietotājs var lasīt tikai vienu grāmatu. Visi reģistrēšanās soļi un lasīšanas nosacījumi atrodami projekta lapas apakšā sadaļās “Par e-GRĀMATU bibliotēku” un “Lietošanas noteikumi”.

MANA PIEREDZE

Sistēma kaut kādu nezināmu iemeslu dēļ neatpazina manus bibliotēkas kataloga pieejas datus. Sazinājos ar savu bibliotēku un šī problēma tika ātri atrisināta. Lasīšanai izvēlējos teiku un pasaku krājumu “Raganas jāj mēnesi maitāt”. Izmēģināju lasīt 3 ierīcēs – datorā, Windows planšetē un Android telefonā. Visur strādāja bez aizķeršanās. Vienīgi var būt maza nesakritība starp datoru/planšeti un telefonu, jo telefonā vienlaicīgi tiek attēlota tikai viena lapa un tāpēc par 1 lapu var nesakrist pēdējā lasīšanas vieta. Vismaz man tāds iespaids radās.

e-grāmatas

e-Grāmatu bibliotēkas skats telefonā. No kreisās puses: katalogs, grāmatas atvērums, satura rādītājs.

Kā process notiek
1) Izvēlas no kataloga grāmatu.
2) Var iepazīties ar anotāciju un īsu grāmatas fragmentu (poga Ieskats), kas ļauj izlemt, vai gribas šo darbu lasīt.
3) Spiež Lasīt. Grāmata iekrīt lasītāja Lasītavā, kas atrodama zem lasītāja vārda, uzvārda
4) Lasītavā iespējams grāmatu lasīt vai no tās atteikties.
5) Spiežot Lasīt, atveras grāmata un lasīšanas process var sākties. Datora ekrānā redzams grāmatas divu lappušu atvērums, telefonā – viena lapa.

Pozitīvais
– Katalogs ir viegli saprotams un ērti lietojams.
– Pirms pieteikšanās lasīšanai, ir iespējams iepazīties ar nelielu grāmatas fragmentu.
– Skaidri tiek norādīts izsniegšanas un nodošanas laiks, jo ir svarīgi zināt, cik ilgi izsniegtā grāmata būs pieejama lasīšanai.
– Atvērtai grāmatai pieejams satura rādītājs, un burtu lielumu iespējams mazliet palielināt vai samazināt.
– Sistēma atceras pēdējo lasīto atvērumu un, nākamreiz atverot grāmatu, var atsākt lasīt no vietas, kurā iepriekšējā reizē apstājāties.
– Ja grāmata ir atvērta, to var turpināt lasīt arī tad, ja nav interneta savienojuma. Neesmu tik gudra IT, lai zinātu, kā tas tehniski darbojas, jo grāmatas fails netiek lejuplādēts.
– Nav jāiet uz bibliotēku, lai paņemtu lasīšanai jaunu grāmatu, to var ātri izdarīt no jebkuras vietas ar interneta pieslēgumu.

Ne tik pozitīvais
– Gribētos zināt izvēlētās grāmatas lappušu skaitu gan pirms lasīšanas uzsākšanas, gan lasīšanas gaitā.
– Nevar ielikt grāmatzīmes vai kopēt iepatikušos citātu.
– Lasīšanai izsniegto grāmatu var atrast zem sistēmas lietotāja profila, kas varbūt nav uzreiz intuitīvi saprotama lieta. Lasītavu varētu iznest priekšplānā kā pogu blakus lietotāja profilam un Iziešanas opcijai.

Kopsavilkums
Ļoti priecājos par iespēju legāli un bez maksas lasīt pie mums izdotās grāmatas un ceru, ka tas nepaliks izmēģinājuma stadijā. Pārāk nejūsmoju par lasīšanu datora vai kādas citas ierīces ekrānā (ja vien tas nav speciāls e-grāmatu lasītājs, piemēram, kā manējais), bet šī būtu vēl viena iespēja nekad nepalikt bez lasāmvielas, ja papīra grāmata vai kindlis palicis mājās. Pieļauju, ka bibliotēkas e-grāmatas varētu patikt jauniešiem, tāds tehnoloģisks risinājums kā ne kā – pāris klikšķi un grāmata telefonā vai planšetē. Tāpat pieļauju, ka noteiktai cilvēku grupai patiktu iespēja palielināt grāmatas tekstu un beidzot izlasīt to, ko izdevniecības sīkā drukā sadrukājušas.

7 domas par “Bibliotēku e-grāmatu projekts

  1. Atbalsojums: Ierakstu izlase #28 - Stacija

  2. Es līdz lasīšanai nemaz vēl neesmu tikusi – vispirms neatpazina manus e-kataloga lietotāja datus, šodien aizgāju uz bibliotēku, kur mani izdevās piereģistrēt, taču kaut kāda iemesla dēļ aizvien netieku iekšā. 😦

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.