Lielākie grāmatizdevēji 2006.gadā

Grāmatizdevējiem 2006.gads pēc peļņas rādītājiem ir bijis veiksmīgs. Kuri tad ir lielākie grāmatizdevēji Latvijā pēc neto apgrozījuma 2006.gadā? Jāsaka, ka visi ir stabili saglabājuši savas vietas no 2005.gada, un tātad abus gadus:

  1. vieta – Apgāds Zvaigzne ABC SIA: 2006.g. apgr. 8,16 milj. Ls, otrais lielākais apgrozījuma pieaugums – 23,64 % pret 2005.g.
  2. vieta – Karšu izdevniecība Jāņa Sēta SIA: 2006.g. apgr. 1,64 milj. Ls, apgrozījuma pieaugums minimāls
  3. vieta – Izdevniecība RaKa SIA: 2006.g. apgr. 0,96 milj Ls
  4. vieta – Jumava SIA: 2006.g. apgr. 0,93 milj. LZvs
  5. vieta – Lielvārds SIA: 2006.g. apgr. 0,88 milj. Ls, lielākais apgrozījuma pieaugums – 39,68% pret 2005.g.
  6. vieta – Apgāds Kontinents SIA: 2006.g. apgr. 0,63 milj. Ls
  7. vieta – Apgāds Atēna SIA: 2006.g. apgr. 0,43 milj. Ls
  8. vieta – Izdevniecība Avots SIA: 2006.g. apgr. 0,37 milj. Ls
  9. vieta – J.L.V. SIA: 2006.g. apgr. 0,36 milj. Ls, vienīgajiem ir apgrozījuma samazinājums – -12,20 % pret 2005.g.
  10. vieta – Izdevniecība AGB SIA: 2006.g. apgr. 0,34 milj. Ls

Ko varu teikt par topu? Apgāda Zvaigzne ABC atrašanās pirmajā vietā (atrāviens no otrās vietas gandrīz 7 milj. Ls) ir noteikti saistīts ar mācību grāmatu, vārdnīcu utml. literatūras izdošanu. Žēl, ka man simpātiskā izdevniecība AGB ir 10. vietā. 3. vieta man ir galīgi nepazīstama, tāpat kā 5., 8. un 9. vieta. Par Lielvārdu gan ir nedaudz iespējams uzzināt no sarunas ar SIA Lielvārds valdes priekšsēdētāju Aivaru Gribustu. Izrādās, ka Lielvārds ir izglītības apgāds un mācību grāmatas izdod jau no 1992.gada, papildus uzdodot arī mācību uzskates līdzekļus. Kāds zin, ko dara man pārējie nezināmie grāmatizdevēji?

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača uzsver, ka 2006.gadā liela ietekme bija laikraksta Diena reklāmas kampaņai sakarā ar Dienas klasika izdošanu un Zvaigzne ABC “bankrota cenām”. Šīs mārketinga akcijas bija vēl kas neredzēts un nepiedzīvots Latvijas grāmatu tirgū. Vēl 2006.g. lielākie grāmatu tirgotāji, kas nodarbojas arī ar grāmatu izdošanu, apvienojušies Grāmatniecības ģildē; turpinājušas samazināties kopējās tirāžas un audzis nosaukumu skaits.

Domāju, ka 2006.gadā cilvēki ar tādu vai citādu mārketinga akciju palīdzību atcerējās par grāmatām, pirka tās ne tikai dāvināšanai, un vispār vairāk runāja par grāmatām, kaut vai apspriežot Dienas grāmatu sēriju. Tāpat tas bija gads, kad visi lasīja un runāja par Denu Braunu un viņa “Da Vinči kodu”.

Avots: Izdevniecība Dienas Bizness SIA “Top 500”

6 domas par “Lielākie grāmatizdevēji 2006.gadā

  1. Hmm, labs jautājums. Paskatoties viņu mājaslapā lasām, ka Valters un Rapa ir viens no lielākajiem grāmatizdevējiem. Iespējams, ka apgrozījums viņiem mazāks kā pirmajam desmitniekam, lai gan tas liekas savādi redzot topā nezināmus izdevējus, bet neredzot šo izdevēju.
    Vispār Valters un Rapa ir akciju sabiedrība, kas sastāv no vairākiem meitas uzņēmumiem un, iespējams, ka tas ietekmē neatrašanos topa desmitniekā.

    Patīk

  2. Valters un Rapa paši izdod ļoti maz ,bet vairāk tirgo , laikam tāpēc arī neparādās šeit kā izdevēji.Apgrozījums pats par sevi mums lasītājiem ļoti maz ko izsaka.Re,arī msmarii saka,ka viņai AGB ir vistuvākā.Zvaigzne neapšaubāmi ir spēcīga mācību grāmatu izdošanā.Man arī patīk dažādi dārzkopības izdevumi.Katrā ziņā šai ziņā viņi strādā gudri,bet daiļliteratūras jomā viņi ir pašvaki.Pats grāmatu noformējums un šrifts ir tizls.100 un vien tulkotājs,kuriem laikam ļauts ievingrināt roku.Man patīk kā strādā Neputns.Katra grāmata ir kaut kas īpašs.

    Patīk

  3. Es par Valters un Rapa vispār esmu mazā neizpratnē – viņiem ir grāmatu nams un ir apgāds. Izskatās, ka abi izdod grāmatas. Kāda starpība?
    Tibert, tu to par noformējumu un šriftu uz Zvaigzne ABC attiecini? Man viņi vispār minimāli ar daiļliteratūru saistās.

    Patīk

  4. Par šriftiem uz Zvaigzni,jā.
    “Man viņi vispār minimāli ar daiļliteratūru saistās.”
    Tā nav,Zvaigzne izdod daudz daiļliteratūras.Ja arī detektīvus pie tādiem pieskaitām.Man patīk ,ka viņi daudzus izdevumus pēc kāda laika izdod mīkstajos vākos.Tad arī pašreiz kaut ko kabatas formātā,bet kabatas formātu diezgan nekvalitatīvu.
    Diezgan dīvaina izdevniecība ir Dienas grāmata.Nav skaidra viņu izdošanas politika.Pagaidām var pamanīt,ka galvenais uzsvars tiek likts uz milzīgo formātu.Autori Latvijā tikpat kā nepazīstami.
    Par formātiem runājot,es no milzu grāmatām pašreiz pēc iespējas izvairos.Vai nu nav laika tām burties cauri,vai arī tās mājās aizņem pārāk daudz vietas.Ja ik nedēļu nopērk pa divām trim grāmatām,tad tas ir diezgan būtiski,lai pēc tam ir kur likt.

    Patīk

  5. Man kaut kā lasot nepatrāpās Zvaigznes grāmatas.
    Labi, ka ieminējies par Dienas grāmatu. Baigi gribas atrast kādu info par šiem, bet izmeklējos nesekmīgi. Varēja jau nu Diena veltīt kādu lapu savai izdevniecībai (vai varbūt tā ir tikai grāmatu sērija?). Man šķiet, ka Dienas grāmata cenšas iet Atēnas ceļu – izdot lielformāta un nopietnus darbus. Atēnai gan pārsvarā tie ir zināmi autori, pat klasika.
    Pirms dažām dienām pabeidzu lasīt par Sinuhi, kas tiešām ir milzu grāmata. Nekāda vaina izmēram 🙂 Mani nekad nav vajājušas bailes no grāmatas biezuma. Bet pirkt pērku maz grāmatu. Visas nespēju nopirkt, daudzas negribētu otrreiz lasīt un visu māju ar grāmatām aizņemt nedrīkstu.

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.