Top 10 Otrdiena: jaunā gada apņemšanās

Ir naivi sākt jaunu gadu ar mērķu sarakstu, jo tikai pavisam nelielam procentam censoņu izdodas savu Jaunā gada apņemšanos izpildīt ilgāk par pāris mēnešiem. Tomēr mēs ceram sākt jaunu, skaistu dzīvi katra gada sākumā, atkal un atkal.

toptentuesdayŠīs otrdienas Top 10 tēma ir desmit (vai mazāk) apņemšanās vai mērķi 2015. gadam. Sen vairs nemeloju sev ar “ēdīšu tikai veselīgi” vai ” mācīšos franču valodu”. Ar grāmatām ir grūtāk. Gribas izlasīt to un šito, un krājas visādi nepaveikti darbiņi. Atskatoties uz 2014. gada janvārī izklāstītajiem plāniem, redzams, ka paveikta apmēram puse no iecerētā. Domāju, ka 2015. gadā man veiksies ne sliktāk.

Piecas literāras apņemšanās 2015. gadam

1. Izlasīt visas dāvanas

Tas nu vienreiz ir jāpaveic! No iepriekšējiem Ziemassvētkiem iekrājušās vēl neizlasītas 5 grāmatas un šajos tiku mīļi apdāvināta ar vēl astoņām. Šoreiz man ir plāns, kā to paveikt – lasīšu dāvanas gada sākumā, neatliekot uz nezināmu laiku.

2. “Izrēķināties” ar TBR* burku, lai atbrīvojas plaukti (*to-be-read)

Rudenī izgāju cauri grāmatu plauktiem un saskaitīju 60 nelasītas grāmatas, kuras sapirktas un dabūtas laika gaitā un krāj putekļus. Tā tapa burciņa ar neizlasīto grāmatu nosaukumiem un plānoju katru mēnesi izvilkt 1 – 2 nosaukumus un mēģināt tās grāmatas lasīt. Visu burku nepieveikšu, bet vismaz 1/3 gribētos gan.

3. Nemocīt cauri grāmatu, ja tā neaizrauj pēc 50 – 100 lpp.

Parasti cenšos grāmatu izlasīt līdz beigām, bet man ir aizdomas, ka daļa no tām 60 mani vairs ne īpaši interesē, tāpēc šis kalpos par atkāpšanās ceļu. Vai jums ir kāds lpp. slieksnis, pēc kura grāmatu noliekat malā un neturpināt?

4. Lasīt vairāk biezas grāmatas (500+ lpp)

Šādu apņemšanos izteicu 2014. gada sākumā, tomēr, spriežot pēc izlasīto grāmatu skaita, lielākā daļa ir bijusi zem 500 lpp. Kā būtu, ja mēģinātu izlasīt vienu biezu grāmatu mēnesī? Sākums man pat ir ieplānots: Safona “Vēja ēna”, Petrosjanas “Nams kurā…” un Kinga “Under the Dome”.

5. Uzrakstīt par visām izlasītajām grāmatām

Iespējams, ka šis ir nereālākais no visiem mērķiem (jo to izpildīt man neizdodas jau vairākus gadus), tomēr tajā pašā laikā visvieglāk izpildāmais, ja apmierinos ar īsām piezīmēm.

Protams, turpināšu iesāktos projektus un izlasīšu vismaz 50 grāmatas, bet tas ir pats par sevi saprotams. Vai jums ir kādi mērķi (literāri vai sadzīviski), kurus gribat piepildīt 2015. gadā?

27 domas par “Top 10 Otrdiena: jaunā gada apņemšanās

  1. Aizņemšos Tavu 3. un 4. punktu (jau kādu laiku ļoti vēlos izlasīt “Nams kurā…”). Un pilnīgi noteikti 3. realizēšu arī saistībā ar kino un mūziku – ja nedari ar visu sirdi, neesi aizrauts, nav īsti vērts sevi mocīt.
    Runājot par mērķiem, noteicu sev vienu vienīgu – būt maksimāli godīgai pret sevi un apkārtējiem. Garumgari saraksti nav manā gaumē. 🙂

    Patīk

  2. Par otro punktu – vēlu veiksmi, man gadu no gada neizdodas to paveikt. Daļu izlasu, daļa pielasās klāt.
    Trešais punkts – man nav tāda lappušu sliekšņa, gadās, ka atlieku malā, bet iesāktu grāmatu es vienmēr izlasīšu līdz galam.
    Par biezajām grāmatām, šogad pievārēju veselas astoņpadsmit tādas, divām bija pat pāri tūkstotim.

    Patīk

  3. Burkas izaicinājums ir ļoti jauks! Es šogad pieteicos pie BookwormBitches TBR izaicinājumā – neteikšu, ka panākumi bija lieli, bet nedaudz plauktu izdevās atbrīvot. Nezinu, vai nākamgad arī tāds būs, bet uzkrājumi ir jālasa, tas ir fakts.
    Es ļoti reti nolieku grāmatu malā neizlasītu, un drīzāk ne tādēļ, ka nepatīk, bet vienkārši nav attiecīgā garstāvokļa.
    Rakstīt par izlasīto man visvieglāk ir uzreiz pēc izlasīšanas.Man kādas desmit grāmatas šogad nepelnīti palikušas ārpus bloga. Jūtu vainu grāmatu priekšā.

    Patīk

  4. Es vairs nespēju apņemties 😀 Kaut kā viss sakrīt tā, ka nekas nesanāk. Man ir neizlasītu grāmatu plāni vēl no 2012.gada :D.
    Vienīgais, Tavs trešais punkts gan ir lieta, kas man jāievieš lai lūzt vai plīst. Es vnk esmu naiva, jo vienmēr cenšos tikt līdz beigām, gaidot kkādu brīnumu, ka man pēkšņi iepatiksies, vai ka tālāk/beigās nebūs tik traki, kā liekas tajās 50, 70 vai 100 pirmajās lpp. Parasti, protams, nekas nav labāk. Man šī lieta labi iet ar seriāliem – ja pirmās 3 – 5 sērijas garlaiko un nepatīk, tad tālāk vairs neskatos.

    Patīk

  5. Uzrakstīt par visām izlasītajām grāmatām – tā ir apņemšanās, kuru pildīju veselus četrus gadus, bet šogad sanāca apņemšanos lauzt. Kādas 3 grāmatas palika neaprakstītas.
    2015. gadā ceru, ka vairāk būs laika lasīšanai – tā tiešām vairāk ir cerība, ne apņemšanās. 😀

    Patīk

  6. Uff, Tu vēl vari justies labi. Pagājušajā gadā kā gadījās, kā ne arī man zem eglītes paripoja blogeru grāmatdāvana, taču to pašu šogad neizlasīju. Nākamajā gadā jāsaņemas! 😀

    Šā gada sākumā domāju, ka būšu čaklīte un uzrakstīšu par visām grāmatām, ko gada laikā izlasīšu. Bet sapratu, ka sev tādu mērķi izvirzīt ir nereāli, jo ir gan citi pienākumi, gan grāmatas, par kurām vienkārši nav, ko īsti pateikt. Kam sevi mocīt un spiest vārdus laukā?

    Man arī vajadzētu apņemties pārstāt lasīt grāmatu pie kādas piecdesmitās, simtās lappuses, ja līdz tam tā nav mani aizrāvusi. Esmu naiva un allaž dodu grāmatai visas iespējas, lai gan no gaidītā neko nedabūju.

    Patīk

  7. Jaukas apņemšanās 🙂
    Es vairs neceru, ka man izdosies uzrakstīt par visām grāmatām, kas izlasītas (šogad neizdevās), tādēļ mana apņemšanās ir drīzāk ierakstīt vismaz Goodreads ailēs pāris teikumus par to grāmatu, kas tā arī neaizkļūs līdz blogam, vai labākajā gadījumā – taisīt blogā mini apkopojumus par izlasīto.

    Par to grāmatas pamešanu, dikti nepatīk atstāt puslasītas, jo gribas taču kaut kādu pabeigtības sajūtu. Tomēr dažas tādas esmu šogad sakrājusi. Un ne tāpēc, ka nepatiktu, bet drīzāk tā kā Doronike saka – nav bijis īstais noskaņojums konkrētajai grāmatai.

    Un atbrīvošanās no krājumiem, eh, tas ir aktuālāks jautājums, kā man patiktu atzīt. ”To-read” liste ir ļaunum ļauna, bet kaut kā sistemātiski būs jāķeras klāt – to gan apņemos katru gadu…

    Patīk

  8. Fū, es mierīgi varu atstāt grāmatu puslasītu. Un man ir garš nākamgada vēlmju saraksts, bet par lasīšanu tur laikam nekā īsti nav, tā vietā ir “biežāk iet uz kino” un “dejot”.
    Bet iemācies taču franču valodu! Neviens latviski neraksta par franču grāmatām.

    Patīk

  9. Mana pirmā apņemšanās ir uzrakstīt maģistra darbu, iegūt grādu un tad ar mierīgu sirdi ļauties saviem hobijiem.
    Man ļoti patīk ideja par burciņas ieviešanu! Arī tādu uztaisīšu. 🙂
    Kad man atkal būs laiks lasīšanai, gribu sākt ar tām grāmatām, ko sen jau kārojas izlasīt. Protams, no sākuma izlasīšu to, kas pagaidām iesākts, bet nolikts maliņā..

    Patīk

    • Ak šie briesmīgie maģistra darbi… Lai viegli nāk un labi sanāk 🙂 Labi, ka es sava darba rakstīšanas brīdī jau biju sapratusi, ka tas vispār nav svarīgi un tikai ķeksīša pēc, lai dabūtu diplomu. Diploms, jā, tas gan ir svarīgs. Un kad beidzot būs laika lasīšanai, sāc ar to vislabāko un viskārotāko no tām, ko kārojas izlasīt 🙂

      Patīk

  10. Atbalsojums: Pirmās divas 2015.gada nedēļas un plāns atlikušajai 51 nedēļai | Juljetas

  11. Atbalsojums: TBR Burka | Juljetas

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.