10 gadi

Pēdējā laikā veltu mazāk laika blogam nekā agrāk, tomēr, ziniet, esmu lepna un gandarīta par šo mazo hobiju “Marii grāmatplaukts”, kam šogad aprit 10 gadi. Jūtos laimīga piederēt mūsu literatūras blogeru kopienai. Lai gan lasīšana ir nodarbe vienatnei, ir ārkārtīgi patīkami parunāties ar citiem līdzīgi domājošajiem šeit blogā, sociālajos tīklos un klātienē.

Reizēm cilvēki jautā, kāpēc rakstu blogu. Parasti atbildu, ka man patīk to darīt. Ja nepatiktu, es to nevarētu darīt tik ilgstoši. Blogs ir manu izlasīto grāmatu pierakstu klade un pa šiem gadiem kļuvis arī par ieradumu, izteiksmes līdzekli. Varbūt iedomīgi tā teikt, bet vai literatūras blogi nav arī mazas gaismas saliņas? Vai lasīšanas popularizēšana nav tas, ko mēs – grāmatu blogeri – spējam dot Latvijai? Pievērst uzmanību jaunajām grāmatām un izcelt gaismā arī senākus un piemirstus darbus. Mudināt lasīt dažādu literatūru, dalīties priekā par lasīšanas procesu. Ai, nu labi, man vienkārši patīk lasīt un patīk rakstīt par grāmatām un šo to citu.

Pa šiem gadiem esmu izlasījusi diezgan daudz grāmatu, pašai par pārsteigumu nosēdos kameras priekšā un šad tad uzfilmēju domas par izlasīto un pieredzēto. Tomēr vislielākais pārsteigums, ka literatūras blogeru domas reizēm tiek prasītas un publicētas citās vietnēs un pat ārpus interneta. Pirms 10 gadiem nekas tāds pat prātā nenāca.

15 minūtes slavas jeb Kurš gan sunim asti cels, ja ne pats

Inga Pizāne-Dilba “Jāņa Rozes” Ziņnesim intervēja grāmatu blogerus. Arī es tiku šajā pulciņā 2015. gada septembra numurā.

Pilnīgi negaidīti šī gada oktobra sākumā Spīgana uzaicināja uz “Spīganas lasītavu” Radio 5. Parunājāmies par R.I.P. izaicinājumu un tumšu noskaņu literatūru.

Delfu “Viņa” sadaļā, pēc Ketijas Nuķes-Osītes uzaicinājuma, ar Daini ieteicām grāmatas tumšajiem rudens vakariem: “Grāmatu blogeri Mairita un Dainis iesaka lasāmvielu tumšiem rudens vakariem”.

Grāmatnīcās pāris reizes pamanīju kartītes ar savas atsauksmes fragmentu par konkrēto grāmatu. Tas ir tāds ļoti patīkams sīkums un ceru, ka lasītgribošiem šīs kartītes palīdz izvēlēties jaunu grāmatu. Grāmatu blogeru ieteikumi atrodami arī “Jāņa Rozes” mājaslapā. Piemēram, šeit ir ieteikumi novembrim.

Tikko pie latviski lasošajiem nonāca ārkārtīgi skaists romāns “Eivas Lavenderas savādās un skaistās skumjas”. Pirms vairāk kā gada pateicu “jā” izdevēja jautājumam “vai šo derētu izdot?”. Protams, es tagad necitēju precīzi, tas viss bija emocionālāk, bet fakts paliek fakts.

Reizēm grāmatu blogeru domas tiek citētas uz grāmatu vākiem. Ironiskā kārtā nevaru atcerēties, kurā grāmatā var atrast manu vārdu.

Mazliet statistikas

scott-allison

Nākotne

Par nākotni īsumā – domāju tādā pašā garā turpināt.

Paldies visiem! Prieks jūs tā vai citādi pazīt un dalīties lasīšanas priekā!

Viena doma par “10 gadi

  1. Sveicieni apaļajā bloga jubilejā! 😉 Blogiem tas tiešām ir retums – svinēt 10 gadu jubileju. (Bet tas jau sen bija skaidrs, ka grāmatu blogi ir ilgdzīvotāji.)

    Patīk

  2. Sumināta šajā lieliskajā un nopietnajā jubilejā! 🙂 Un tā tikai turpināt. Grāmatu blogeri, protams, ir viens baigo frīku pulciņš, bet dikti foršs.
    Atceros kā pirmo reizi ieklīdu Tavā blogā – kaut kad patiešām sen, tobrīd, kad Tu nerakstīji. Tas bija tāds gaišs, askētisks un mazliet skumjš – gluži kā pamesta bibliotēka. Toties tagad var novērtēt, cik pamatīga un nopietna ir bijusi Tava bloga izaugsme. 🙂

    Patīk

  3. Kādi mums te apaļi visi! 🙂 Tad nu klasiķa vārdiem runājot: Tauc lamu dzišindin dinnā! (vai apmēram tā- gluži par precizitāti katrā burtā gan negalvoju)

    Patīk

  4. Nopietna jubileja, apsveicu! 🙂 Lai vienmēr ir tādas grāmatas, kas no jauna pārsteidz, ielīksmo un aizkustina! Paldies par taviem grāmatu vērtējumiem, esmu nopietni sākusi uz tiem paļauties.

    Patīk

  5. No sirds apsveicu, Marii! Šo blogu es lasīšu tik ilgi, kamēr vien tu rakstīsi! Lai vairāk brīva laika un spēka gan grāmatu lasīšanai, gan bloga rakstīšanai! 🙂
    P.S. Ieraugot tavu un Asmo lielo jubileju, atcerējos, ka arī manam blogam novembrī jubileja, vienīgi uz pusi mazāka. 🙂 Laikam jau novembris bijis īstais laiks, lai iesāktu blogošanu!

    Patīk

  6. Ak, jel, kā laiks skrien. Šāds gandrīz mēnesi novēlojies apsveikums noteikti skan jancīgi, bet tik un tā sveiciens arī no manis tik lielā un smukā jubilejā 🙂 Tā tik turpināt arī nākamos desmit un pēc tam! 🙂

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.