Kakas, takas un smakas. Endijs Sīds

bērnu grāmataHelios izdevniecība 2022. gads, 64 lpp.

Bērnu grāmatas lasu reti, bet tiklīdz ieraudzīju šo – nespēju atturēties. Gan nosaukums, gan ilustrācijas lika manam iekšējam bērnam priecīgi iesaukties “gribu!”.

Lasītājiem tiek piedāvātas nodaļas par kakām, pēdām, mītnēm, ēšanas paradumiem un beigās par olām un spalvām. Būtībā par visu, ko dzīvnieki atstāj aiz sevis. Grāmata ir skaisti ilustrēta un ilustrāciju ir tiešām daudz. Teksta ir mazāk, bet pietiekoši, lai labi sabalansētu izglītošanu un uzjautrināšanu. Ievas Melgalves kā tulkotājas izvēle, manuprāt, ir ļoti veiksmīga, jo viņa jūt valodu un spēj ar to arī spēlēties. Kokains tulkojums būtu nokāvis daļu no šīs grāmatas burvības. Patika, ka autors iztiek bez moralizēšanas vai klīrīgas pamācīšanas. Pieaugušajiem, kuri visu uztver pārāk burtiski un pārāk sakāpināti, varētu būt problēmas ar tekstu.

Patiesībā negaidīju, ka šī bērnu grāmata man sagādās tik daudz prieka, sasmīdinās un vienlaikus uzzināšu arī jaunus faktus. Ar aizrautību izpildīju nodaļu beigās esošos testus. Kaku atpazīšanā gāja grūtāk, bet pēdu atpazīšanā esmu “pēdu pavēlnieks”. Arī mājokļus un ēdienu atliekas atpazinu tīri veiksmīgi, atrijas gan ir tikpat mīklainas kā kakas.

Domāju, ka “Kakas, takas un smakas” varētu būt ļoti laba grāmata, ko pētīt un pārrunāt kopā ar zinātkāriem bērniem. Manā skatījumā grāmatai ir tikai viens mīnuss – pamanīju trīs neuzmanības kļūdas tekstā, divas no tām testu atbildēs. Jebkurā gadījumā “Kakas, takas un smakas” ir brīnišķīga dāvana, ko palikt zem eglītes mazajiem dabas pētniekiem.

Vērtējums: 5/5

Grāmatas eksemplārs no izdevniecības apmaiņā pret godīgu atsauksmi.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.