Grāmatplaukts

Šodien ir Pasaules Grāmatu diena un nolēmu to atzīmēt ar sava pārkrautā grāmatplaukta bildi. Bildē nav visas grāmatas, vienkārši neietilpst plauktos un kadrā.

img_20180404_135746_205.jpg

Vai atceraties akciju “Parādi savu grāmatplauktu!”? Kopš tā laika pagājuši trīs gadi. Kas ir mainījies? Man ir tā pati vecā sekcija, jo neko izturīgāku neesmu atradusi. Īsi pēc tās akcijas uztaisīju citu akciju – atbrīvojos no 90 grāmatām un plaukti mazliet uzelpoja. Vēlāk esmu atdevusi arī vēl citas grāmatas, kuras sākotnēji paturēju, tomēr, ja salīdzina 2015. gada un tagadējo bildi, jāsaka, ka nekas diži nav mainījies. Grāmatu ir palicis mazāk, izkārtojums drusku pamainījies, bet plauktos tik un tā vairs nav vietas. Tiklīdz kāda vieta atbrīvojas, tūlīt uzrodas jaunas grāmatas, kas to aizņem. Varu zvērēt, ka ir kaut kāds grāmatu iekārtošanas birojs, kas uzrauga grāmatplauktus un par atbrīvojušos vietu uzreiz paziņo bezmāju grāmatai.

Kārtība plauktos ir kontrolēta haosa stāvoklī. Vienuviet ir “Prometeja” grāmatas, non-fiction arī pārsvarā, cik varēju sabāzt. Viss pārējais kur atradās izmēra ziņā piemērota vieta. Vietas trūkums spiež krāmēt un pārkrāmēt, izdarot diezgan grūtu izvēli – no kurām grāmatām atvadīties. Savā ziņā tas nav slikti, jo pamazām izkristalizējas tāda bibliotēka, kas sastāv no mīļām grāmatām, kuras gribas pārlasīt un patiesi noderīgām grāmatām.

Patiesi priecāšos, ja arī citi blogeri parādīs savus plauktus. Ja piedalījāties grāmatplauktu atrādīšanas akcijā – vai ir kaut kas mainījies?

9 domas par “Grāmatplaukts

  1. Man ir mainījies diezgan daudz, vismaz pusi no grāmatu plauktiem, sakrāvu kastēs un nobāzu bēniņos – tās kuras ārā mest žēl, bet diez vai tuvākajā laikā lasīšu. To vietā man tagad saliktas galda spēles. Daudzas esmu atdevis citiem. Lai ar grāmatu izstādē biju katru dienu tikai pēdējā attapu nogrūst nelikvīdus 🙂 Tagad būs garās brīvdienas iespējams izšķirošu kastes un izsijāšu graudus no pelavām. Daudz vietas aizņem Piedzīvojumi Fantastika Ceļojumi sērija, bet tā kā man ir viss komplekts diez vai spēšu sevi motivēt to saskaldīt un makulatūras vērto literatūru izmest ārā 😦

    Patīk

  2. Atbalsojums: Latvijas blogāres apskats #123 (23.04.-29.04.). – BALTAIS RUNCIS

  3. Mani plaukti noteikti vairs nav ne uz pusi tik kārtīgi kā pirms trim gadiem – grāmatas nu ir ievākušās visur, kur vien varēja vēl ievākties, un es ar lielām ilgām skatos uz kaut maziņu, tomēr papildu grāmatu plauktiņu, ko pie sienas pierīkot. Lai gan tas diez vai būs ilgtermiņa risinājums 😀
    Jau kādu brīdi mēģinu saņemties pavasara tīrīšanai, lai ieviestu vismaz kaut kādu sistēmu – vai nu pēc krāsām, žanriem vai izdošanas gadiem.

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.