R.I.P. XVIII

Savulaik bija tāds starptautisks grāmatu lasīšanas izaicinājums katru gadu septembrī un oktobrī – R.eaders I.mbibing P.eril (R.I.P.) Challenge, kura laikā lasīja “tumšo” literatūru: trillerus, mistiku, tumšo fantāziju, gotiku, šausmas, spoku stāstus un tamlīdzīgus darbus. Piedalījos vairākus gadus un man ļoti patika. 2017. gads man bija pēdējais, bet izlēmu, ka nekas netraucē atsākt. Rakstot šo ziņu, nolēmu pameklēt interneta dzīlēs, kas pēdējos gados ir noticis ar izaicinājumu. R.I.P. aizsāka Stainless Steel Droppings tālajā 2006. gadā. Liels bija mans pārsteigums (un ļoti patīkams pārsteigums) uzzinot, ka šis izaicinājums joprojām turpinās, to ir pārņēmuši citi organizētāji un vienkāršības labad pārcēluši uz Instagram: @perilreaders, bet ir arī blogs.

Pilnīgi nejauši un veiksmīgi man ir salasījusies kaudzīte ar piemērotām grāmatām un nolēmu septembri, oktobri un varbūt arī novembra sākumu (jo septembris mums bija vasara) veltīt to lasīšanai. Tāds privātais R.I.P., kurš tagad laimīgi pievienosies lielajam izaicinājumam.

Kādas grāmatas ietilpst manā plānā:

  • Andris Kolbergs “Meklējiet sievieti”
  • Rich Cohen “The Last Pirate of New York: A Ghost Ship, a Killer, and the Birth of a Gangster Nation”
  • Trīnu Lāna “Skeleta Juhana gaitas”
  • Robert W. Chambers “The King in Yellow”
  • Ralfs Kokins “Kurzemes vilkaču nostāsti”
  • Alberto Manguel “Fabulous Monsters”
  • Terry Pratchett & Neil Gaiman “Good Omens”

Šaubos, vai izlasīšu visas, bet tad jau redzēsim. Pagaidām iet labi, Kolberga detalizēto 1990. gadu slepkavības lietu jau izlasīju un vakar pabeidzu arī fascinējošo true crime stāstu par Albertu Higsu, ko notiesāja un pakāra Ņujorkā kā pirātu. Domāju par visām izlasītajām uzrakstīt vienā kopējā ierakstā, kad izaicinājums beigsies, jo citādi tas draud ar atsauksmju nekad neuzrakstīšanu. Ja par kādu prasīsies izplūst garāk, tad būs atsevišķs ieraksts, cerams.

Vispār gribēju arī Bārbalas Simsones “Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē”, ko vēlos izlasīt jau sen, bet tā bija veiksmīgi pagaisusi no manas atmiņas. Tāpēc varbūt iestiepšu R.I.P. novembrī un apvienošu ar “latviešu literatūras mēnesi”, ja izdosies šo grāmatu dabūt.

Šausminoši patīkamu lasīšanu tiem, kas arī izvēlējušies tumšo literatūru šoruden.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.