Top 10 Otrdiena: antivaroņi

Parunāsim šodien par “nepareizajiem” un “sliktajiem” jeb antivaroņiem literatūrā. Reizēm viņi (vai viņas) ir tik slikti, ka nekādas pēdiņas nav vajadzīgas. Piemēram, Deksters Morgans vai Hanibāls Lekters. Liela daļa antivaroņu tomēr nav tik viegli atpazīstami. Diez vai Džejs Getsbijs un Harijs Hols jums nāk prātā kā pirmie uz antivaroņa statusu. Vai jums patīk “nepareizie” varoņi? Man jā. Manuprāt, tie bieži vien ir krietni interesantāki, atmiņā paliekošāki un reālāki par “pareizajiem” tēliem.

Kas tad ir antivaronis? Saskaņā ar Vikipēdiju, antivaronis ir stāsta galvenais varonis, kuram/kurai trūkst vispārpieņemtas labā varoņa īpašības, tādas kā ideālisms, drosme, morāle. Termins pirmo reizi lietots 1714. gadā. Pamazām antivaronis kļuva par sociālās kritikas formu, lai 20. gs. eksistenciālisma darbos pārtaptu par neizlēmīgu, garlaicības, nemiera un atsvešinātības māktu tēlu. 1950. – 1960. gados mūsu antivaronis ir no sabiedrības atsvešināts, tomēr aktīvs “dusmīgais jaunais cilvēks” un pamazām dažādās variācijās pārņem popkultūru.

Antivaronim piemīt rakstura trūkumi un tāpēc tas kļūst krietni interesantāks par tradicionālo varoni. Zīmīgi, ka esot “labo” pusē, antivaronim parasti ir traģiska pagātne vai savtīgi iemesli. Savukārt, esot “slikto” pusē, viņam vai viņai var būt slēpti cēlsirdīgi nolūki. Šie tumšie varoņi var būt kretīni, rupekļi, gļēvuļi, alkoholiķi utml., tomēr ar pietiekošām labā varoņa īpašībām un nodomiem, fiziski vai morāli spēcīgi, lai iegūtu mūsu simpātijas. Parasti viņi ir noslēpumaini, intriģējoši un var būt arī ļoti seksīgi. Meitenēm taču patīk sliktie puiši. Vai puišiem patīk sliktās meitenes?

toptentuesdaySākot sastādīt šīs otrdienas top 10 sarakstu, atklāju, ka kandidāti man ir lielā vairumā. Beigās paliku pie tiem, kuri visvairāk iespiedušies atmiņā. Tie visi ir interesanti tēli labi uzrakstītos romānos, ko droši iesaku lasīt.

Top 10 antivaroņi

1. Hanibāls Lekters no Tomasa Harisa “Hanibāla Lektera” sērijas. Antivaroņu antivaronis, briesmoņu briesmonis, kuru mēs tomēr mīlam.
2. Toms Riplijs no Patrīcijas Haismites “Ripley” sērijas. Hameleons, piemīlīgs un bīstams.
3. Skārleta O`Hāra no Margaretas Mičelas “Vējiem līdzi”. Viņa zina, ko grib un to arī dabū.
4. Edmunds Dantess aka grāfs Monte-Kristo no Aleksandra Dimā “Grāfa Monte-Kristo”. Antivaronis – atriebības karalis.
5. Raskoļņikovs no Fjodora Dostojevska “Nozieguma un soda”. Amorālais tips, kurš uzskata sevi tik pārāku, ka drīkst nogalināt.
6. Džejs Getsbijs no Frānsisa Skota Ficdžeralda “LIeliskas Getsbijs”. Nelaimīgais sapņotājs tā cenšas, ka paliek žēl.
7. Humberts Humberts no Vladimira Nabokova “Lolitas”. Pretīgais antivaronis, kurš spēj lasītāju acis aizmālēt tik ļoti, ka tie sāk vainot Lolitu.
8. Basts no Patrika Rotfusa “Karaļkāvēja hronikas”/ “The Lightning Tree”. Noslēpumainais valdzinātājs.
9. Marricat Blackwood no Širlijas Džeksones “We Have Always Lived in the Castle”. Jukusī, mīlīgā meitene ar kuru kopā labāk pie viena galda nesēdēt.
10. Princis Džalens no Marka Lorensa “Muļķu prinča”. Antivaronis – gļēvuļu princis, kuru no troņa varētu gāzt Jorgs, kad izlasīšu “Prince of Thorns”.

Padalieties ar saviem antivaroņiem. Kas jums antivaroņos liekas pievilcīgs? 

Viena doma par “Top 10 Otrdiena: antivaroņi

  1. Ek, es joprojām nespēju par Bastu domāt kā par ļauno tēlu. Savukārt Humberta kungs man jau sen ri tā aizmālējis acis, ka vienmēr nākas krietni piepūlēties, lai sev atgādinātu, kurš tur patiesībā ir antivaronis.

    Bet vispār antivaroņi nenloiedzami ir krietni interesantāki un dzīvelīgāki par visiem tiem augsti morālajiem radījumiem, kas iemidzina lasītāju. Man vismaz parasti ar antivaroņiem ir arī vieglāk identificēties un viņiem noticēt.

    Patīk

    • Antivaronis jau uzreiz nenozīmē ļauns. Tas drīzāk ir ārpus labajiem un pareizajiem standartiem esošs tēls. Un Bastā nenoliedzami ir kaut kas nepareizs, viņam ir sava morāle 🙂 To īpaši jūt stāstā.

      Patīk

  2. Ā, un man viens no mīļākajiem antivaroņiem ir Jamie Lannister – es apskauža Martina prasmi vispirms likt lasītājiem ienīst Jamie un pēc tam padarīt viņu par vienu no iemīļotākajiem tēliem.
    Un Tyrion jau arī laikam skaitās antivaronis – par viņu es vispār fanoju.

    Patīk

    • Vai ne 🙂 Hanibāls gan ir tik ļoti saaudzis ar filmām un seriālu, ka grūti atšķirt no oriģināla. Man vispār pirmais antivaronis bija Fantomass. Iedomājies – mazs bērns sēž un aizrautīgi rauj cauri krimiķus par sociopātu un sadistisku slepkavu 😀

      Patīk

  3. Mani antivaroņi ir:

    1. Roland Deschain un Randall Flagg – ieņem dalītu pirmo vietu, vēl varētu pastrīdēties, kurš no viņiem ir lielāks anti;
    2. Logen Ninefingers – īsts ziemeļu barbars;
    3. Jorgs – tas pārgriezīs rīkli ikvienam un Džalens viņu ieraugot, saprata, ka labāk ir tīt makšķeri.

    Tas man tā uzreiz galvā ienākušais top 3, kurš mainītos atkarībā no garastāvokļa un no tā kādas grāmatas nesen lasītas.

    Patīk

    • Skolu programma sen nav manā interesešu lokā. Ja esmu trāpījusi uz eksāmena tēmu, tad tā ir tikai sagadīšanās 🙂 Tomēr interesanti – par kādiem antivaroņiem raksta vidusskolnieki?

      Patīk

  4. Manuprāt, pēdējā laika grāmatās visi varoņi var vairāk vai mazāk būt pieskaitīti arī pie antivaroņiem, kas man ļoti patīk, jo nav tādu cilvēku, kas ir 100% balti un pūkaini. No Tava saraksta vislieliskākā visu laiku antivarone ir Skārleta – absolūti dievinu to sievišķi!

    Patīk

  5. Man pirmais nez kāpēc ienāca prātā Holdens Kolfīlds – tik nezinu vai tiešām skaitās antivaronis – definīciju gan izlasīju 🙂 Paldies par diskusijas rosināšanu – vajag turpināt 🙂 Man uzreiz radās idejas jauniem topiem – labākais grāmatas strīds/skandāls; mīļākā dabas ainava; labākais noslēgums/ievads utt utjp. Eh, ja man būtu laiks turpināt blogot, bet prieks šajā jaukajā kompānijā padalīties 🙂

    Patīk

    • Jā, Holdens skaitās, viņam taču tāda ārpus rāmjiem personība.
      Paldies, ļoti labas idejas. Es vados pēc Top 10 Tuesday radītāju noteiktā otrdienu plāna, bet kādā brīvā temata dienā mēs varētu parunāties par kādu no Tavām idejām 🙂

      Patīk

  6. Oi, šo lielisko topu esmu palaidis garām!
    Šajā pozitīvisma laikmetā man antivaronis stāstā ir nepieciešams kā svaigs gaiss. Turklāt pāraugot princešu un kosmonautu vecumu ar antivaroni ir daudz vieglāk idenficēties un just tam līdzi. Antivaronis arī parasti nav tik nopietns ar savu misiju kā ar karoga kātu pakaļā, viņš izmet pa kādam sarkasmam un humoram, kas man parasti dikti iet pie sirds. Tā kā pēdējā laikā lasu lielākoties tikai SFF, tad man pat uz sitiena ir grūti iedomāties antivaroņus no klasiskās literatūras, kas man būtu aizķērušies sirdī. Tātad:
    1. Jorgs (Ērkšķu princis) – manuprāt Lorenss ar savu Jorgu ir antivaroņa tēlu pacēlis jaunā kvalitātē.
    2. Saimnieks (Warden) – Polaņska “Low town” triloģijas galvenais varonis, izbijis specaģents, tagad narkotiku tirgotājs. Onelineru un “dzīve smird” filozofijas eksperts.
    3. Reibolds Māršs – antivaronis, kurš par spīti saviem iekšējiem dēmoniem dāvāja mums šo pasauli, ko lai vēl šeit piebilst.
    4. Logens Deviņpirkstis – Aberkrombija barbars, visu laiku nešpetnākais berserkers.
    5. Derovs no Pīrsa Brauna “Red Rising” triloģijas – īsts nākotnes Spartaks uz Marsa.

    Patīk

    • Sasmējos, par karoga kātu, bet ļoti precīzi 🙂 Un Tavs tops izskatās pēc ļoti laba lasāmā saraksta. Jorgu es pagaidām taupu, tā kā gribētos par viņu lasīt pēc Džalena stāsta. Un Reiboldu piemirsu, bet viņš arī skaitās 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.