Muļķu princis. Marks Lorenss

muļķu princisPrometejs 2015. gads, 368 lpp. The Red Queen`s War #1, Sarkanās karalienes karš #1

Sarkanā karaliene ir sieviete gados, taču Sašķeltās impērijas karaļi no viņas baidās kā ne no viena cita. Visu savu valdīšanas laiku viņa ir cīnījusies slepenā karā pret spēkiem, kas varenāki par karaļiem. Viņas dižākais ierocis ir Nerunīgā māsa, kuru redz tikai retais un neapspriež neviens. Viņas mazdēls Džalens Kendets – gļēvulis, krāpnieks un meitu ģēģeris – ir viens no retajiem, kas spēj ieraudzīt Nerunīgo māsu. Būdams desmitais rindā uz troni un apmierināts ar savu mazsvarīgo statusu, princis Džalens izliekas, ka riebīgās vecenes nemaz nav. Līdz brīdim, kad viņš, bēgdams no Nerunīgās māsas nāvējošajām lamatām, burvestības rezultātā sapinas ar Snorri ver Snagasonu, milzīga auguma normaņu kareivi, un pret savu gribu tiek aizvilkts uz ledainajiem ziemeļiem. (no oficiālās anotācijas)

Fantāzija ir brīnišķīgs žanrs, bet es to nesaprotamu iemeslu dēļ lasu mazāk kā gribētos. Tāpēc ļoti gaidīju un tūlīt ķēros klāt svaigākajam latviešu izdevumam šajā žanrā – Marka Lorensa “Muļķu princim”. Manas cerības tika attaisnotas jau ar pašu pirmo teikumu, kas sola lielisku antivaroni un aizraujošus piedzīvojumus.

Iepazīstieties – princis Džalens! Sarkanās karalienes mazdēls, uzdzīvotājs, gļēvulis, egoists, tukšpauris un lielisks melis. Viņš jums sniegs lieliskas pamācības kā ņemt kājas pār pleciem un izkulties no problēmām. Tomēr ir viena ķeza, no kuras viņš netiek laukā – milzīgs vikingu karavīrs Snorri, kuram ir tikai viens mērķis – tikt līdz Melnajam fortam ziemeļos pie Bargā ledāja, kur varētu atrasties viņa sieva un dēls. Snorri ir ļoti simpātisks – bez liekām pārdomām cilā cirvi, bet ir uzticams un godīgs. Īsts pretstats Džalenam un kopā viņi veido ļoti interesantu tandēmu.

Uz grāmatas iekšējā vāka atrodama karte, kas jebkurā fantāzijas grāmatā ir milzīgs pluss. “Muļķu prinča” pasaule ir vienkārša un liekas pazīstama. Tā stipri atgādina alternatīvu viduslaiku Eiropu ar zināmu maģijas piedevu. Iespējams, ka pasaules atpazīstamības dēļ, izpaliek plaši apraksti un skaidrojumi, lasītājam tiek ļauts intuitīvi uztvert un savā iztēlē papildināt darbības vidi. Sākumā lasītājs ir tikpat nezinošs kā Džalens, kuru neinteresē ģeogrāfija, vēsture vai politika. Snorri ir krietni zinošāks un reizēm pat jāpabrīnās kā viņš tik daudz zina un kāpēc tik pārliecinoši secina noteiktas lietas. Tur gan varētu būt viens knifs, bet ļaušu jums to izsecināt pašiem, lasot romānu. Ceļojot uz ziemeļiem lasītājs līdz ar Džalenu uzzina daudz ko jaunu un pamazām no sīka personīga ceļojuma viņu gaitas pāraug daudz nopietnākā un ietekmīgākā pasākumā, kur uz spēles likts ļoti daudz. Tieši šī pāreja no divu cilvēku nelaimes uz visas pasaules problēmu piedod stāstam papildus vērtību un episkumu. Viss nav tik vienkārši kā sākumā šķiet.

Šī ir mana pirmā iepazīšanās ar Marku Lorensu un noteikti ne pēdējā. Man patika autora stils – bez liekvārdības un ar humoru. Romāns ir viegli un ātri lasāms, sižetā nejutu iebuksēšanu, jo notikumi raiti virzījās uz priekšu pat brīžos, kad nekas satraucošs nenotika. Un – uzmanību! – nav nekādu romantisku attiecību, nekādu mīlas divstūru vai trijstūru, nekādu nopūtu mēnesgaismā! Tā vietā saņemsiet lielu devu dubļu, sviedru un asiņu. “Muļķu princi” var ievietot dark fantasy lauciņā, lai gan pēc nostāstiem saprotu, ka ir vēl daudz tumšāki romāni. Tas, ka kādā grāmatnīcā romāns esot ievietots pie bērniem ieteicamās literatūras, ir kuriozs, bet jaunieši gan droši var lasīt un tas pat ir ieteicams, lai no jauniešu fantāzijas ātri pārlektu pieaugušo fantāzijas vilcienā.

Vai romānam ir kāds mīnuss? Jā, pat divi. Pirmkārt, romāns beidzas. Otrkārt, līdz otrajai daļai nāksies pagaidīt. Angliski “The Liar`s Key” iznāks šogad jūnijā, kad pie mums – nezinu. Ak jā, gandrīz piemirsu – kad kopā ar Džalenu un Snorri uzsāksiet ceļu pa ledainajām normaņu zemēm uz Melno fortu, iesaku nodrošināties ar pledu un karstas tējas krūzi, jo varat pamatīgi nosalt.

Silti iesaku “Muļķu princi” visiem fantāzijas cienītājiem kā labi uzrakstītu, tumšu “kvestu” ar interesantiem varoņiem un sarkastisku humoru. Šo romānu varu ieteikt arī fantāzijas nelasītājiem, jo “īstas fantāzijas” romānā ir maz, pasaule pazīstama, nav nekādas sarežģītas maģijas sistēmas, pret ko mēģināt salauzt prātu pirmajās piecdesmit lapās. Tikai elpu aizraujoša lasīšanas bauda.

Vērtējums: 5/5

Grāmatas eksemplārs no izdevniecības apmaiņā pret godīgu atsauksmi.

9 domas par “Muļķu princis. Marks Lorenss

  1. MAITEKLIS. Nenoturēšos un nedaudz piekomentēšu 🙂 Pasaule nav alternatīvā viduslaiku Eiropa, bet mūsu pašu Eiropa, tikai pēc aptuveni tūkstoš gadiem. Tā nu sanācis, ka cilvēki nejauši uzlaida gaisā daļu civilizācijas un pie reizes nobīdījuši lokālās fizikas konstantes. Tas radīja maģiju un šī maģija te nebūt nav vienkārša. Tā ir ar atgriezenisko saiti. Kādēļ Džalena pasaulē ir iespējams ieskatīties nākotnē, kādēļ ceļas augšā mirušie? Tādēļ, ka ja kādai lietai pietiekoši daudz tic, tad viņa piepildās, lai cik neloģiska viņa nešķistu. Ja atminies tad grāmatā ir rakstīts par vienu teritoriju kuru neviens neapmeklē. Tur tad arī atrodas eksperimenta rezultāts, kura dēļ notika Tūkstoš sauļu diena.

    Arī Sarkanā karaliene ar Nerunīgo māsu ir daļa no kaut kā ļoti liela un slepena 🙂 Autors visu, laiku bārsta informācijas drumstalas par pasaules patiesajiem valdniekiem.

    Patīk

    • Tu esi nejauks!!!!1111 Un kā vispār tik daudz zini? 🙂 Man bija aizdomas, ka varētu būt arī tāla nākotne pēc kādas milzu katastrofas, kad cilvēki atkal dzīvo pa pusei kā viduslaikos. Tomēr tā kā tās bija tikai aizdomas, tad negribēju spoilerot. Man kā nezinošajam lasītājam, ļoti patika pamazām šo to uzzināt, nevis dabūt visu zināšanu blāķi uzreiz uz galvas.

      Patīk

      • Es zinu tik daudz tāpēc, ka lasot velku līdzi ar pirkstu tekstam un pie sevis atkārtoju skaļi izlasīto 😀 Bet patiesībā es neko nomaitekļojis neesmu, vismaz cilvēkam, kas jau ir izlasījis grāmatu. Džalens jau savos sapņos daudz ko redzēja būtisku un sarunās ar šis tas tika pateikts. Bet vari droši dzēst manu komentāru ārā vai iekrāsot baltus burtus, lai kāds lasītājs nejauši neieraudzītu. 🙂

        Patīk

  2. Ja reiz te tāda diskusija par pasauli – Lorenss savā blogā vienreiz izteicās – ir kļūdaini domāt, ka tūkstošs saules atmeta civilizāciju atpakaļ viduslaikos. Tā tika atmesta atpakaļ akmens laikmetā un līdz brīdim kurā risinās grāmatu darbība ir tikusi atpakaļ līdz viduslaiku līmenim 🙂

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.