Grāmatu jaunumi un viens svarīgs jautājums

Vakar bija tā retā reize, kad devos uz Rīgu. Vispār jau gandrīz piedzīvojums, jo jaunais zemās grīdas tramvajs izrādījās challenge un pa ceļam vēl uz sliedēm bija iestrēgusi kāda mašīna. Šoreiz braucienam bija patīkams iemesls – Zvaigznes ABC rīkotā tikšanās ar grāmatu blogeriem. Bija ļoti patīkami sastapt izdevniecības darbiniekus un vēl jo vairāk patīkami sastapt tos grāmatmīļus, kuri ikdienā slēpjas aiz blogu lapām.

Jaunumu ir ļoti daudz, jo rudens/ziemas sākums izdevniecībai ir “ražas laiks”, bet pieminēšu tos jaunumus, kas īpaši interesē mani. Grāmatām pārsvarā vēl nav sataisīti vāciņi, tāpēc te gandrīz visi no angļu izdevumiem.

Ocean at the end of lineWise man fearAt HomeCitroni dzelteniethe twelve

Nu jā. Tātad 2014. gada sākumā (ja pareizi atceros) var gaidīt Nīla Geimena jaunāko romānu. Patiess prieks un pārsteigums bija uzzināt, ka Patrika Rotfusa “Vēja vārda” turpinājuma sagatavošana jau rit pilnā sparā un pie lasītājiem varētu nonākt nākamā gada pirmajā pusē. Līdz Ziemassvētkiem iznāks Bija Braisona atjautīgā mūsu apkārtējo lietu vēsture un zviedru rakstnieces romāns “Citroni dzeltenie”, kurš citviet izdots ar citu nosaukumu. Anotācija ir pietiekami intriģējoša, lai es pievērstu uzmanību. Un tad vēl pacietīgi un ilgi gaidu Džastina Kronina “Pārejas” otro daļu, ko beidzot arī sola nākamā gada pirmajā pusē, visticamāk februārī vai martā.

Tikko iznākušas vai drīzumā iznāks dažas grāmatas, ko jau esmu lasījusi un iesaku izlasīt citiem (saites no nosaukumiem ved uz manām atsauksmēm).

Vēja vārdsJākobs de ZūtsFault in Our StarsMiss PeregrineGaisma okeānā

“Vēja vārds” – fantāzijas cienītājiem un tiem, kuri vēlas pamēģināt šo žanru, jo tā ir ļoti “maiga” fantāzija. “Jākoba de Zūta tūkstoš rudeņi” – cienījams vēsturiskais piedzīvojumu romāns, kuru lasīt nebija viegli, tomēr aizraujoši. “Gaisma okeānā” lasīju angliski, man personīgi ne īpaši patika, bet sižets bija labs un nopietnu ģimenes drāmu cienītājiem varētu iet pie sirds. “Mūsu zvaigžņu vaina” iznāks līdz Ziemassvētkiem, ļoti aizkustinošs un labs romāns jauniešiem un varbūt ne tikai. Tūlīt, tūlīt iznāks “Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem” – īpatnējs vieglu šausmu un noslēpumu romāns pusaudžiem, kurā lielu lomu spēlē dīvainas fotogrāfijas.

Vēl būšot jaunākais no Murakami (neatceros nosaukumu), turpinās izdot Jusi Adleru-Olsenu un Jū Nesbē. Jau ir iznākusi sirsnīgie “Ziemassvētku suņi” un gandrīz palaidu garām Diānas Gabaldones “Svešzemnieci”. Daļu lasītāju noteikti varētu interesēt Ineses Krūmiņas darbs “Zīme. Raksts. Nozīme” par latviešu tradicionālajās jostās lietotajām rakstu zīmēm. Savs prieciņš tiks arī Stīvena Kinga faniem, jo tulkos “Doctor Sleep” un “11/22/63”. Guvu arī lielāku izpratni kāpēc reizēm kāda darba izdošana tik ilgi kavējas un cik riskanta un neprognozējama ir tiesību pirkšana uz sēriju izdošanu.

Beigās oftopiks. Tuvojas Ziemassvētki un gribu apjautāties, vai šogad atkal rīkojam savstarpējo virtuālo apdāvināšanos? Manuprāt, bija jauki un varētu turpināt. Dažiem man jau dāvināmais ir padomā, par citiem būs jāpalauza galva. Es neesmu izlasījusi visas pagājušā gada dāvanas, bet svēti apsolos to izdarīt 🙂

14 domas par “Grāmatu jaunumi un viens svarīgs jautājums

  1. Un es domāju, ka svarīgais jautājums būs – “pa kur laiku, lai šos visus jaunumus izlasa?” 😀
    Es laikam esmu traki sagrēkojis, jo neesmu izlasījis nevienu no uzdāvinātajām ~ 10 grāmatām un izskatās, ka arī nesanāks izlasīt, jo laika lasīšanai ir traki maz.

    Kā gribētos tik daudz grāmatu izlasīt, bet rudens/ziema ir tas laiks, kad man darbā traki daudz pasūtījumu un visi tie jāizpilda pēc iespējas ātrāk.

    Patīk

  2. Es labprāt piedalītos virtuālajā grāmatu dāvināšanā. Pusotru grāmatu man gan vēl jāizlasa, bet pagājušajā reizē es dabūju patiešām labas un interesantas dāvanas un sapratu, ka gribu vēl. 🙂

    Patīk

    • Īsumā tā ir (grāmatu) blogeru savstarpēja apdāvināšanās. Uzrakstu blogā, ka X dāvinu grāmatu A, Y dāvinu grāmatu B utt. Apdāvinātajam, ja vēlas, pašam grāmata jāsameklē un, protams, jāizlasa. Dažiem es iepriekšējā reizē nosūtīju elektroniskos grāmatu eksemplārus.

      Patīk

  3. Pagājušajā gadā es par vēlu vispār par kko tādu uzznāju. Visu jau biju palaidusi garām 😀
    Šogad būtu interesanti piedalīties, lai gan noteikti nāktos palauzīt galvu par to, ko kuram virtuāli uzdāvāt 🙂

    Patīk

  4. Ak vai, ak vai, ak vai… laikam ar steigu jālasa vēl nelasītā dāvana. Un ar steigu jāsāk domāt, ko tad lai citiem iedāvā, man jau šis šķiet bezdievīgi grūts uzdevums. 😀 Bet tā apdāvināšana gan jauka.

    Patīk

    • Pieļauju, ka arī šogad apdāvināšanos mēs varētu nolikt uz 25. decembri.

      Lai labāk saprotams, te mans pagājušā gada apdāvināšanas raksts: https://gramatas.wordpress.com/2012/12/25/virtuala-davanu-apmaina-ziemassvetkos/
      Te burvīgās idejas autores un apdāvināšanās uzsācējas Lasītājas raksts: http://lasitajaspiezimes.wordpress.com/2012/12/05/davanas/. Izkopēju: “tie, kas grib piedalīties apdāvināšanā, lēnā garā izdomā, kādu grāmatiņu kam dāvinās. 25. decembrī visi publicē savu apdāvināto un dāvanu sarakstu (vismaz WordPress ļauj rakstu sagatavot iepriekš un norādīt, lai tas tiktu publicēts noteiktā dienā un laikā, tātad svētku dienas nebūt nav jāpavada pie datora). Apdāvinātie paši sameklē grāmatu, līdz nākamā gada beigām (vidum?) to izlasa un apraksta savos emuāros. Vai arī neizlasa. Tā mēdz notikt ar dāvanām.
          Īpaši dāsni cilvēki, protams, var arī dāvināt īstas — papīra, audio vai e-grāmatas, gan jau neviens neatteiktos tās saņemt. Taču citiem būtu jāizvairās no pārāk dārgām vai grūti atrodamām veltēm, un nevajag arī noteikti apdāvināt visu blogosfēru, ar pāris cilvēkiem arī būs gana, jo grāmatas taču būs vēl arī jāizlasa.”

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.