Septiņas minūtes pēc pusnakts. Patriks Ness

Septiņas minūtes pēc pusnakts. Patriks Ness

Zvaigzne ABC 2015. gads, 216 lpp.

Vairākām medaļām apbalvotais un visādi citādi cildinātais “A Monster Calls” nonācis arī līdz latviešu lasītājiem. Patriks Ness, ar ilustratora Džima Keja palīdzību, ir pārvērtis pāragri mirušās rakstnieces Šivonas Daudas ideju stāstā, kas aizkustinājis visa vecuma sirdis daudzās pasaules malās.

Kādu nakti, septiņas minūtes pēc pusnakts, pie Kevina loga ierodas briesmonis un pieprasa, lai viņu uzklausa. Briesmonis sola izstāstīt Kevinam trīs stāstus un pretī vēlas patiesību. To, savukārt, galīgi nevēlas Kevins.

Briesmoņa trīs stāsti ir savādi un katrs savā aizplīvurotā veidā māca par dusmām, ticību un to, ka viss nav tikai melns vai balts, labs vai slikts. Stāsti palīdz Kevinam atzīt to, ko viņš baidās atzīt, jo uzskata, ka ir slikti domāt un gribēt to, ko viņš domā un grib. Briesmonis pastāsta viņam, ka sarežģītas emocijas – tas ir normāli, dusmoties – tas ir normāli. Galvenais ir būt godīgam pret sevi un citiem, jo tikai tad iespējams piedot, saprast un atlaist aizejošo.

Nevaru piekrist katrai sajūsminātajai atsauksmei uz grāmatas iekšējā vāka, jo raudāt neraudāju. Tomēr piekrītu, ka stāsts ir smalki veidots un spēcīgi uzrakstīts. Ar prātu izpratu un apbrīnoju, bet sirdi līdz galam tomēr neaizķēra. Īsti nezinu, vai autora stils nespēj mani sajūsmināt, vai kāda nianse ir pazudusi tulkojumā (līdzīgi kā jutos pēc Geimena “Okeāns ielas galā” izlasīšanas). Tomēr šī ir grāmata, ko pēc laika varētu pārlasīt.

Džima Keja ilustrācijas ir īpašas un ļoti tumšas. Tās piešķir šausmu stāsta noskaņu un burvīgi papildina tekstu. “Septiņas minūtes pēc pusnakts” ir vizuāli skaista grāmata un drukāta uz kvalitatīva, bieza papīra. Labs saturs un pievilcīgs noformējums to padara par skaistu dāvanu.

Septiņas minūtes pēc pusnakts. Patriks Ness

Patriks Ness uzrakstījis iejūtīgu un aizkustinošu stāstu, kas balansē starp sapņu pasauli un realitāti. Autors nemoralizē, viņa piedāvātais ētisko problēmu risinājums ir vērā ņemams un var palīdzēt lasītājiem, kuri saskaras ar līdzīgu zaudējumu kā Kevins.

Vērtējums: 4/5

Grāmatas eksemplārs no izdevniecības apmaiņā pret godīgu atsauksmi.

9 domas par “Septiņas minūtes pēc pusnakts. Patriks Ness

      • Man vispār liela patikšana pret melnbaltiem zīmējumiem un fotogrāfijām, tāpēc tā šķiet, kā pievienotā vērtība.
        Nu, Poterā tur dažbrīd ir totāls krāsu sprādziens – bezgala krāšņi.

        Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.