Divi blēžu stāsti

Šoreiz par diviem stāstiem, kas izdoti gan atsevišķi, gan iekļauti vienā grāmatā. Stāstu krājumi lieliski noder brīžiem, kad nav daudz laika lasīt, bet gribas izdzīvot kādu notikumu, vai arī nav vēlēšanās tērēt enerģiju apjomīgam romānam. Ja stāstu krājumu veido dažādu autoru darbi, tā ir laba iespēja iepazīt sev nezināmu rakstnieku stilu īsos, nesāpīgos piegājienos. Reiz es izlasīšu visu Džordža R.R. Mārtina sastādīto “Rogues” – stāstu antoloģiju par meļiem, krāpniekiem, viltniekiem, zagļiem un citādiem veikliem darboņiem, bet pagaidām atsauksme tikai par Rotfusa un Flinnas stāstiem.

Rogues

The Lightning Tree. Patrick Rothfuss

(no “Rogues” – Banton Books 2014, 806 lpp.)

Kā Rotfusa “Karaļkāvēja hroniku” fanei neizlasīt stāstu par Bastu būtu grēks. It īpaši tāpēc, ka skaidri nezinu, kurš man patīk vairāk – Basts vai Kvouts. “The Lightning Tree” darbība notiek pirms “Vēja vārda” sākuma un seko Basta ikdienai vienas dienas garumā. Asprātīgi un uzjautrinoši. Iespēja mazliet iepazīt noslēpumaino Bastu bija īsts saldais ēdiens, lai gan nevaru teikt, ka tagad labāk saprotu, kas par “putnu” ir Basts un kas viņam aiz ādas. Bastam ir kaut kādas savas “ģēliņas”, viņam patīk un padodas apmānīt cilvēkus, lai gūtu no tā labumu. Tikai kāpēc? Vai tādai rīcībai ir kāds augstāks mērķis, jeb Basts vienkārši izklaidējas? Lai nu kā, Rotfusu lasīt ir bauda, stāsts beidzas pārāk ātri un gribu vēl Bastu. Vērtējums: 5/5

The Grownup. Gillian Flynn

The Grownup. Gillian Flynn

Crown 2015, 64 lpp. (arī no “Rogues)

Mārtina sastādītajā antoloģijā stāsts ir ievietots ar nosaukumu “What Do You Do?”. Nemāku teikt, vai ir kādas atšķirības starp “Rogues” ievietoto tekstu un vēlāk atsevišķā izdevumā izdoto stāstu, nu jau ar nosaukumu “The Grownup”. Flinna kārtējo reizi ļoti meistarīgi manipulē ar lasītāju, piedāvājot vairākus notiekošā variantus. Tie visi ir lieliski un nav ne jausmas kam ticēt vairāk. Galvenā varone, kura strādā zīlēšanas salonā (darba apvienošanas kārtībā tas ir arī “masāžas” salons), labi pazīst cilvēkus un spēj sastāstīt viņiem tieši tādas muļķības kā viņi alkst dzirdēt, tiek ievilkta biedējošos notikumos kādā vecā mājā. Gudri un vieglus šermuļus uzdzenoši izplānots. Paldies Tējtasītei par šī stāsta iedāvināšanu Ziemassvētkos. Vērtējums: 4/5

Ceru, ka arī “Rogues” pārējie stāsti būs tikpat interesanti. Par blēžiem bieži ir krietni interesantāk lasīt kā par “baltajiem un pūkainajiem” personāžiem. Vai ne?

3 domas par “Divi blēžu stāsti

  1. Nevar nepiekrist, ka par tiem ne tik ”baltajiem” vienmēr foršāk lasīt.
    Prieks, ka Tev abi stāsti patika 🙂 Flinnas stiliņš man šķiet dikti piesaistošs, bet par Rotfusa tēliem es vispār labprāt izlasītu veselu tiem veltītu antoloģiju.

    Patīk

    • Par Flinnu man ir drusku dalītas jūtas pēc “Sharp Objects”, bet ceru lasīt no viņas vēl ko tik labu kā “Gone Girl”. Arī no šī stāsta varētu sanākt labs romāns.
      Par Rotfusu piekrītu 🙂

      Patīk

  2. Atbalsojums: Latvijas blogāres apskats #54 (25.01.-07.02.). – BALTAIS RUNCIS

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.